Ja, det är ett kärleksbarn

avHerman Lindqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Herman Lindqvist om varför Daniel och Victorias barn är speciellt – och hur kungliga födslar går till

Foto: Foto: IBL
HÅLLER PÅ TRADITIONERNA Dopet är i regel första officiella framträdandet för barn födda inom kungafamiljen. I ceremonin ingår flera föremål som använts generation efter generation. Inte minst dopfunten i rent silver som använts sedan 1600-talet. Bilden är tagen vid kronprinsessan Victorias dop 27 september 1977.

Det barn som väntas i mars nästa år kommer med största sannolikhet bli Sveriges sjuttioförsta regent efter Erik Segersäll som blev kung kring år 970. Barnet blir nästa länk i en oavbruten kedja som funnits i över tusen år. Ändå är det mycket som skiljer detta barn från alla tidigare tronarvingar.

Kronprinsessan Victorias och Daniels barn föds i ett kärleksäktenskap. Victoria själv var det första kärleksbarnet

i den långa tronföljden, alla monarker före kung Carl Gustaf hade gift sig mer eller mindre pliktskyldigt med en kvinna som utvalts för dem av andra. Carl Gustaf och Silvia Sommerlath var de första kungligheterna som kände varandra väl före bröllopet och deras Victoria föddes sålunda i kärlek. Att Victorias och Daniels kärlek är äkta, kunde hela världen se i direktsändning under deras bröllop.

Enligt traditionen ska kungliga barn födas på slottet. Victoria är själv den enda prinsessan som föddes på ett sjukhus (Karolinska) men det var för att drottning Silvia då var ängslig inför sin första nedkomst. De följande barnen, Carl Philip och Madeleine, föddes på Stockholm slott respektive på Drottningholm. Kung Carl Gustaf föddes på Haga slott, och om allt går bra ska Victoria också föda sitt barn där.
 

Ända fram till kung Gustaf V, föddes tronarvingarna med vittnen sittande i rummet intill: hovet, delar av regeringen och vissa utvalda ambassadörer. Den traditionen finns kvar i dag på det viset att dagen efter födseln kallas statsministern, talmannen i riksdagen och ytterligare någon officiell person upp till slottet för att intyga att en tronarvinge har fötts.

Vid varje kunglig födsel skjuts salut. På Victorias tid var det skillnad på prinsar och prinsessor, prinsen fick dubbelt fler skott än prinsessan. I dag blir det 21 skott vare sig det är pojke eller flicka.

Omedelbart efter födseln meddelar hovet barnets namn samt titel. Pojken eller flickan kommer att bli nummer två i tronföljden efter kronprinsessan Victoria och kommer också att få en hertigtitel. Den bestämmer kungen själv. Victoria är hertiginna av Västergötland, Carl Philip hertig av Värmland och Madeleine hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.
 

Barnet kommer troligen att få minst fyra namn, som den kungliga traditionen påbjuder. Troliga pojknamn ur kungalängden är Oscar, Karl, Gustav, Johan, Erik, Fredrik. Ett av namnen tas med största sannolikhet från Daniels sida. Troliga flicknamn är Ulrica, Ingrid, Astrid, Désirée, Margareta, Sofia eller Christina. Barnet bär vid dopet den dopkolt i spets som använts sedan kung Carl Gustafs fars eget dop. Alla kungligheter sedan dess har döpts

i den dopklänningen. Dopförrättare är av tradition ärkebiskopen och dopfunten är från 1600-talet, en gång beställd av Karl XI i solitt silver och väger 5,3 kilo

– ett verk av en fransk barockskulptör, kommen ur Solkungen Ludvig XIV:s hov. Den första som döptes vid den var Karl XII. Vattnet för dopet brukar tas från en källa vid Solliden på Öland och dopet brukar ske i Slottskyrkan på Stockholm slott. Vid sidan av dopfunten ska enligt traditionen en hyende, en kudde, ligga, med prinsessan Sofia Albertinas krona från 1772 i guld besatt

med pärlor och diamanter, om barnet är en flicka. Är det en pojke blir det någon av arvprinskronorna, kanske Carl X Gustafs från 1600-talet. Kungliga

slottets skattkammare har ett rikt utbud. Dopet är barnets allra första offentliga framträdande med inbjudna gäster från hov, förvaltning och utländska ambassadörer.
 

Victoria hade själv fyra faddrar, det troliga är att hennes barn också kommer att ha det. Faddrarna kommer oftast från närstående kungliga familjer, exempelvis från Danmark, Norge eller Holland. Någon av kungens systrar kan vara tänkbar liksom någon nära släkting till prins Daniel. Efter dopet arrangeras oftast en större lunch med dopgästerna. Då brukar barnet ligga i en förgylld vagga som anskaffades för blivande Karl XV.

Victoria och Daniel kommer knappast att ta vare sig mamma- eller pappaledigt. Victoria är en mycket pliktmedveten ung kvinna som vill fullfölja sina uppgifter och sitt dagliga arbete. Victorias egen mor kämpade ständigt med sitt dåliga samvete för att hon måste vara borta så ofta från barnen, ändå var hon och kung Carl Gustaf det första kungaparet som verkligen försökte vara med sina barn så mycket som möjligt, vilket också märktes på barnen. Victoria kommer med största sannolikhet att göra exakt detsamma.

Det är lätt att förstå den oerhörda lättnad och glädje som nu sprids i den kungliga familjen. Efter många tunga månader av ytterst dystra rubriker och löpsedlar kommer äntligen en nyhet som är lycklig, ljus och som för framåt och uppåt.

Publicerad: