"Byvind" – SMHI:s nya vädervapen

avStaffan Dickson, Josefin Westin

Regnar det fast meteorologen sagt att det ska vara sol?

Glöm det i framtiden.

Nya superdatorn Byvind ska hjälpa SMHI att göra mer detaljerade väderprognoser.

Tänk dig fyra stora garderober. Så stor är SMHI:s nya superdator Byvind.

SMHI har köpt superdatorn tillsammans med norska Meteorologiska institutet för att få mer tillförlitliga prognoser.

Framför allt hoppas SMHI med hjälp av superdatorn kunna nå upp till statens mål på 85 procent korrekta endygnsprognoser. Det gör inte SMHI i dag.

Att datorerna ska delas med Norge är en kostnadsfråga.

– Vi hade inte haft råd annars, säger Fredrik Linde, SMHI:s prognoschef.

Mindre prognosområden

I nuläget kan SMHI göra prognoser för så kallade gridrutor på mellan fem och tio kilometer. Med de nya datorerna ska de från 2014 kunna göra prognoser för gridrutor på mellan två och fem kilometer, alltså betydligt mer detaljerade.

– SMHI delar upp prognosområden i rutnät. I varje ruta kan datorn räkna ut hur luft och mark påverkar varandra. Nu blir rutorna mindre och vi kan beskriva vädret mer detaljerat, säger Lars Häggmark på SMHI:S it-avdelning.

Blir det säkrare prognoser?

– Vinsten är vi kan beskriva till exempel regnskurar och åskmoln. Speciellt sommartid är det viktigt och kan leda till bättre prognoser, säger Lars Häggmark.

Vanlig uppgradering

Nationella supercomputer center i Linköping sköter driften av SMHI:s superdator och har satt ihop komponenterna till Byvind.

– Tekniskt sett är det jättestor skillnad på vad SMHI haft tidigare. Tänk själv vilken modern dator du har idag på arbetet och vad du hade för tio år sedan. Datorerna blir bättre och bättre för varje år, säger Peter Kjellström på Nationella supercomputer center.

Byvind ska ge mer data snabbare än någon annan superdator gjort tidigare. Den är tre gånger så snabb som SMHI:s förra superdator, Bore.

– Modellerna måste bli färdiga inom rimlig tid. Ingen är intresserad av morgondagens prognos i övermorgon. Modellerna måste kunna köras på en timme, säger Peter Kjellström.

Målet ska höjas

SMHI har stora förhoppningar på Byvind.

– Framförallt ska träffsäkerheten bli bättre när det gäller temperaturer och vindförhållanden, säger Fredrik Linde.

Han räknar med att SMHI kommer att nå statens mål på 85 procent inom ett par år.

– Jag är helt övertygad om att målet kommer att höjas när vi når 85 procent, det vill både vi och miljödepartementet, säger Fredrik Linde.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI