Mejla

Wolfgang Hansson

Tio år sedan terrordåden som förändrade världen

Offren hedras vid nyinvigd minnespark

På söndag är det tio år sedan terrorattackerna mot World Trade Center i New York då närmare 3 000 människor dödades.

Attentaten ledde till två krig och stöpte om en hel värld.

Offrens minne högtidlighålls i den nyinvigda minnesparken vid Ground Zero.

World Trade Center, New York, 11 september 2001.
World Trade Center, New York, 11 september 2001.

Klockan 08.46 på morgonen den 11 september 2001 flög ett stort passagerarflygplan rakt in i det norra av tvillingtornen på Manhattan. Alla utgick ifrån att det var en fruktansvärd olycka.

En kvart senare skingrades den villfarelsen när ett annat kapat passagerarplan flög in i det södra tornet.

Strax därpå dundrade ett tredje plan in i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Ett fjärde var på väg mot den amerikanska kongressen men störtade på en åker i Pennsylvania.

Chocktillstånd

USA och omvärlden var i chocktillstånd.

19 kapare från Mellanöstern, merparten saudier, hade tvingat supermakten på knä med hjälp av flyglektioner, pepparspray och mattknivar. Utsända av terrororganisationen al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin som hämnd för att USA stationerat utländska soldater på arabisk mark och för att man stödde Israels ockupation av Palestina.

Det var första gången i modern tid som USA fått utstå en attack mot fastlandet.

Hela världen kunde följa terrordåden i direktsändning.

De kunde se hur de två tvillingtornen kollapsade inom loppet av 90 minuter.

Majoriteten av dödsoffren krävdes i New York. Hade dåden inträffat en timme senare hade dödssiffran förmodligen varit mångdubbelt högre. Nu fanns 20 000 i byggnaderna mot normalt 50 000.

Fristad

USA svarade med att attackera Afghanistan och störtade talibanregimen som gett Usama bin Ladin en fristad. Men det tog nästan tio år innan man hittade bin Ladin och dödade honom i en kommandooperation i Pakistan.

Det är ett på många sätt förändrat USA som högtidlighåller 10-årsdagen.

De två krigen i Afghanistan och Irak har varit mycket kostsamma i både människoliv och pengar. USA är svårt skuldsatt och har fått se sin status som enväldig supermakt sjunka ihop.

I New York bygger man upp en ny skyskrapa vid Ground Zero som med sin stora mast blir ännu högre än World Trade Center. Bygget blir klart tidigast 2013. Men en minnespark med träd och granitpooler där de två gamla tornen stod invigs lagom till 10-årsdagen.

Alla namnen på de 2 977 döda ska läsas upp vid minnesceremonin.

Publisert: