Sänkt moms för restauranger

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Centern vinnare i budgetkampen

Nu blir det billigare att äta lunch på krogen.

I dag presenterade regeringen en satsning på sänkt restaurangmoms från och med 2012.

Därmed kan Centern titulera sig vinnare i årets budgetkamp.

Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Maud Olofsson och Göran Hägglund höll i dag på förmiddagen presskonferens på restaurangskolan i Globen, Stockholm. Regeringen avslöjade då att den satsar cirka 7,5 miljarder kronor under 2012–2015 för att förbättra ungdomars möjligheter att få jobb.

I satsningen ingår sänkt restaurangmoms för 5,4 miljarder kronor och 1,3 miljarder till bland annat utbildningsplatser. Momsen sänks från 25 procent till 12 procent från och med 2012.

800 miljoner kronor går också till att minska marginaleffekterna för unga som går från socialbidrag till arbete.

– Syftet med den här åtgärden är att öka möjligheten för unga att komma in i branschen. Men också många invandrare har restaurangnäringen som första jobb, säger näringsminister Maud Olofsson.

Nya jobb

Satsningen på sänkt restaurangmoms ska enligt tidigare uppgifter ge uppåt 3000 nya jobb och billigare mat på krogen.

Men på senare tid har nyttan av en sänkt restaurangmoms starkt ifrågasatts. Flera studier från bland annat Finland, som redan genomfört liknande reformer, har tvärt om visat att sysselsättningen knappt påverkats av förändringen.

Inget jobbskatteavdrag

Regeringens budget ska vara klar i slutet av september. Sedan tidigare är det klart att utrymmet för satsningar har minskat till följd av den ekonomiska krisen och att regeringen därför väljer att skjuta det planerade femte jobbskatteavdraget och den sänkta pensionärsskatten på framtiden. Klart är dock att bostadstillägget för pensionärer ska höjas, till en kostnad av cirka 500 miljoner kronor.

Publicerad: