Nyheter

Carlgren: ”Fler vargar i Sverige”

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Vargmotståndare ilskna
på regeringens besked

Vargar på Skansen i Stockholm.
Vargar på Skansen i Stockholm.

Regeringen vill att den svenska vargstammen ska bli större.

Beståndet är begränsat till 210 men ska öka, enligt miljöminister Andreas Carlgren (C).

– Dagens nivå är bara tillfällig, säger Carlgren till Aftonbladet.

Miljöminister Andreas Carlgren (C).

I en artikel på DN Debatt slår miljöministern fast att den svenska vargstammen i framtiden ska växa. Dagens bestånd är begränsat till 210 vargar, men detta är bara tillfälligt. Regeringen vill att beståndet ska växa, men Andreas Carlgren vill inte säga med hur många vargar.

Bort med inavel

– Hur många fler beror på i vilken grad vi får in nya vargar så vi får bort inaveln. Det viktiga är att vi ska fortsätta ha vargar i de svenska skogarna och dagens nivå är bara tillfällig, säger Carlgren till Aftonbladet.

Det är första gången som regeringen så tydligt visar att man vill ha en störra vargstam i Sverige, men det finns inte heller någon tidsgräns för när återväxten kan anses vara klar.

Regeringens ställningstagande möter kritik från bägge sidor i vargfrågan.

Positiv och kritisk

Ann Dahlerus är generalsekreterare i Svenska rovdjursföreningen och är positiv till beskedet att stammen ska utökas, men negativ till licensjakten på varg som i år innebär att 20 vargar får skjutas.

– Vi är fortsatt mycket kritiska till vargjakten. Vår ståndpunkt är att man gör det här i helt fel ordning genom att skjuta av vargstammen två år i rad för att därigenom försöka rädda den genetiska situationen. Vargstammens genetiska status försämras genom jakt, säger Dahlerus.

Hon vill inte heller ge ett besked om hur många vargar som kan vara lämpligt i Sverige, men menar att det rör sig om betydligt fler än i dag.

– Sverige är ett stort och glesbefolkat land med stora vidsträckta skogar, säger Dahlerus.

Vill inte ha varg alls

Några som däremot inte vill ha någon varg alls i landet är Folkaktionen ny rovdjurspolitik. Inge Brorsson är sekreterare i föreningen och även tidigare kommunpolitiker för Centerpartiet i Rättvik. Samma parti som miljöminister Carlgren.

– Vi behöver ingen varg i det här landet. Våra förfäder utrotade vargen för att de skulle kunna leva på landsbygden. Men nu skiter man i landsbygden även från centern, säger Brorsson.

Han är orolig för att en utökad vargstam innebär att rovdjuren trycks allt närmare människan.

– Vår åsikt och målsättning är att vargen inte ska finnas där människor bor och har sina näringar. Det går inte med tamdjurshållning och fäbodbruk.

Han fortsätter:

– Det är ett hån mot oss diskriminerade på landsbygden. Det vi inte kan acceptera är att en stor majoritet i landet som inte har varg ska sitta och bestämma att vi ska ha dem här. Andreas Carlgren är en riksolycka för centern. Han är ju ingen jägare och är inte kunnig heller.

Sanning finns mittemellan

Andreas Carlgren själv tror att man hittar en gyllene medelväg.

– Det är vare sig varghatare eller de som tror sig vara vargkramare som kan rädda vargen. Både de som säger att vi inte ska ha några alls och de som säger att vi ska ha tusentals gör det besvärligare för vargarna. Sanningen ligger mittemellan.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: