Världens vinnare

avKerstin Nilsson

Reinfeldt toppar ligan Experterna: Inte sunt att komma ännu högre

1 av 3 | Foto: ap
Nicolas Sarkozy, 34 % (i augusti) Tre opinionsmätningar visade att förtroendet var lågt för den franske presidenten efter hans hårda utspel under sommaren mot romer. Två av instituten visade att presidenten fick 34 procent. Ett av dem att han fick 36 procent. Enligt de tre instituten, ­Ipsos, Viacoice och Ifop, var siffrorna de lägsta sedan Sarkozy blev president 2007. ANGELA MERKEL, 30 % (i juli) SI juli hade förtroendesiffrorna för Tysklands förbundskansler Angela Merkel nått nya bottennivåer. Då hade hennes mitten-högerregering bara 30 procent i en mätning från mätinstitutet Forsa, det sämsta resultatet på 24 år. Hade det varit val vid den ­tiden hade regeringen förlorat makten, visade mätningen.

Han rider på valsegern, saknar konkurrens – och har visat att han kan hantera det politiska ­läget.

Därför är förtroendet för Fredrik Reinfeldt ­rekordhögt enligt experterna.

– Det kanske inte vore sunt att komma så mycket högre – då blir det lite Nordkoreanivå, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Ännu är Fredrik Reinfeldts födelsedag den 4 augusti inte allmän helgdag i Sverige.

Och ingen tror väl heller att det tändes en ny stjärna på himlen när han föddes.

Det ska vi vara glada för.

Det lär heller aldrig ske – ­eftersom detta är Sverige och inte Nord­korea, som styrs av en ­diktator.

Men faktum är att ingen partiledare har fått högre förtroendesiffror än Fredrik Reinfeldt just nu, inte sedan Aftonbladets Sifo-mät­ningar startade 1995.

72 procent – nästan tre fjärdedelar av svenska ­folket – har stort eller ­mycket stort förtroende för Fredrik Reinfeldt, enligt Afton­bladet/Sifo.

Det är ”all time high”.

Och enligt de experter Aftonbladet talat med finns det tre viktiga förklaringar till det höga förtroendet:

Valsegern. Moderaterna gjorde sitt bästa val sedan 1914.

Hanteringen av den ekonomiska krisen och det parlamentariska läget, med Sverigedemokraterna som vågmästare i riksdagen, ­efter valet.

Bristen på konkurrens på grund av krisen inom Socialdemokraterna och den rödgröna oredan.

”Har varit skicklig”

Fredrik Reinfeldt har – till skillnad mot exempelvis president Obama som har tappat sitt stöd hos många amerikaner – ökat sitt förtroende hos svenskarna.

– Han har gjort bra ifrån sig. Han har varit en skicklig regeringschef, samtidigt som det har gått honom väl i händerna, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Men experterna är också eniga om en annan sak:

Det är tveksamt om det är möjligt att nå så mycket högre – och ligga kvar på samma nivå någon längre tid.

Frågan är om det ens är önskvärt att nå högre.

– Det har ­inget egenvärde att ha upp emot 100 procent – det är bättre i så fall att ha ett starkt och ­beständigt stöd av något färre, men tillräckligt många för att man ska kunna regera själv eller tillsammans med andra partier, ­säger Tommy Möller, ­professor i stats­vetenskap vid Stockholms universitet.

”Stöd hos sina egna”

Ett exempel är Tony Blair, Storbritanniens förförre premiärminister.

– Han hade väldigt, väldigt höga siffror, men han var inte odelat positiv till det. Han upplevde att det fanns en risk att vara för ­populär i breda grupper. Det viktiga för honom var att han hade ett starkt stöd hos sina egna, att han hade majoritet och att de som stödde honom gjorde det även i motgång, säger ­Tommy Möller.

– Fredrik Reinfeldt är en erfaren politiker och han vet att det här inte är några ­siffror han kommer att få ­leva med ­under hela sin ­politiska gärning. Förr ­eller senare drabbas ­alla politiker av motgångar och opinions­mässiga nedförsbackar. Det råkar alla ut för.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010