”Bättre att gilla vackra flickor än att vara gay”

avLinda Hjertén, AP-TT

NYHETER

Årets mest minnesvärda citat sammanfattar året

De sammanfattar några av årets största händelser: Gruvraset i Chile, oljeläckan i mexikanska golfen, Wikileaks och så lite Berlusconi.

Här är några av år 2010 års mest minnesvärda citat.

En bild säger mer än tusen ord brukar det heta.

Men ibland kan ett citat, en kort mening – några få ord, sammanfatta en hel världshändelse.

Så varför inte försöka:

– Ska man fastna i en ihoprasad byggnad så finns knappast något bättre ställe än en fullproppad livsmedelsbutik.

Gruppchefen Joseph Zahralban kommenterade i The New York Times räddningen av sjuåriga Ariel ur en hoprasad mataffär efter jordbävningen i Haiti i januari. Över 200 000 liv förlorades i 7,0-skalvet.

– Aldrig har jag varit med om ett sådant skalv. Det var som jordens undergång.

Ett vittne i en lokal tv-kanal om Chiles rekordskalv i slutet av februari. Magnituden 8,8 gör skalvet till ett av de kraftigaste som uppmätts genom tiderna.

Foto: ap
Silvio Berlusconi.

– Det är bättre att gilla vackra kvinnor än att vara homosexuell.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconis märkliga försvar i början av november när han ännu en gång kopplades ihop med en ung kvinna, denna gång en 17-årig magdansös.

– Vi bryr oss om de små människorna.

BP-ordföranden Carl-Henrik Svanberg gjorde en språkmiss efter att ha träffat USA:s president Barack Obama om oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Svanberg använde det nedvärderande uttrycket "small people", men menade mer något i stil med "the little guy", en term för vanligt folk.

Foto: ap
George W Bush.

"Ingen blev mer chockerad eller arg än jag när vi inte hittade några massförstörelsevapen. Jag kände mig illamående varenda gång jag tänkte på det, och det gör jag fortfarande".

USA:s expresident George W Bush diskuterar Irakkriget i sin memoarbok Decision Points.

"Vi mår bra i skyddsrummet, alla 33".

Mirakelbesked på lappen som kom upp med en sonderingsborr två och en halv vecka efter raset i San José-gruvan i norra Chile i augusti.

– Gå aldrig in i en gruva. Skaffa en utbildning.

Råd till barnbarnen från räddade chilenska gruvarbetaren Mario Gómez.

– Den i vår regering som läckte den här informationen är skydlig till förräderi och jag tycker att alla andra straff än avrättning är för milda.

Mike Huckabee, amerikansk republikansk politiker och tidigare Southern Baptist-pastor uttalade sig i december om Wikileaks och de 250 000 dokument som sajten läckte.

– Jag tappar kilon när jag är deppig eller stressad. Jag är hellre fet och glad om jag ska vara ärlig.

Sångerskan Charlotte Church berättade i oktober om hur hon ser på sin kropp.

– Materialet som vi är på väg att offentliggöra täcker väsentligen alla frågor av betydelse i samtliga länder i världen.

Wikileaks-grundaren Julian Assange om de hemliga USA-dokument som organisationen började släppa i november.

– Stärk armén, släpp ert grepp, så blir det en kupp. Då får vi en diktator, men en rättvis sådan. Glöm demokrati, irakierna är för tuffa.

Råd av Egyptens president Hosni Mubarak till USA-politiker 2008 om hur Irak borde behandlas, enligt ett av diplomatdokumenten som läckts via Wikileaks.

– Allt våld kommer från dem som förlorar. Och jag kommer inte att förlora.

Laurent Gbagbo, president i Elfenbenskusten sedan 2000, inför presidentvalet i november. Gbagbo anses av omvärlden sedan ha förlorat valet, men det tycker inte han.

– Etiketten har bytts ut, men vad som egentligen behöver bytas är innehållet.

Militärjuntan i Burma bytte i oktober plötsligt flagga. Ett anonymt ögonvittne till en ceremoni i Rangoon var dock inte imponerat.

Foto: ap
Layd Gaga.

– Jag ska göra mitt allra jävla bästa.

Artisten Lady Gaga, ett av årets största stjärnskott, svarar i maj på frågan om hon tänker skära ner på svordomar i sin nästa show.

– Ingen i al-Qaida bor i grottor.

En initierad Natokälla uppgav i för CNN oktober att världens två kanske mest jagade män, Usama bin Ladin och Ayman al-Zawahiri, bor i varsitt hus i nordvästra Pakistan, skyddade av självständiga klaner.

– Vi är alla förtvivlade eftersom det brukar vara en härlig kväll, när alla släpper loss. Man kan se drottningen dansa med en betjänt och prins Philip valsa med en husa.

Ledsen anställd i Buckingham Palace sedan drottning Elizabeth II ställt in årets slottsjulfest på grund av den ekonomiska krisen i Storbritannien.

– Konsensus innebär inte att ett land kan lägga in veto mot de övriga 193 länderna.

Mexikos utrikesminister Patricia Espinosa, ordförande vid FN:s klimattoppmöte i Cancún, körde över Bolivia när hon klubbade en global överenskommelse om miljön.

– Jag tror att Jesus var en medkännande, superintelligent, homosexuell man som förstod mänskliga problem.

Sångaren Elton John i februari under en AIDS-dag. Uttalandet väckte stor uppmärksamhet och debatt.

– Jag skiter i mina offer. Jag hjälpte dem i 20 år och nu har jag fått 150.

Sagt av finansmannen Bernie Madoff i juni. Han dömdes i fjol till 150 års fängelse för omfattande bedrägerier, en del uppskattningar säger att han förskingrade så mycket som 500 miljarder kronor.

– Han är en anti-amerikan med blod på sina händer. Varför förföljs han inte med samma kraft som vi jagar al-Qaida och andra talibanledare?

Sara Palin, amerikansk, republikansk politiker, i december om Wikileaksgrundaren Julian Assange efter att sajten släppt tusentals känsliga dokument med diplomatpost.


– Vi ändrar oss inte på grund av att några clowner lägger sig i.

Jiang Yu, taleskvinna till den kinesiska utrikesministern, kritiserar i december Nobels fredsprisjury som utsett litteraturvetaren och regimkritikern Liu Xiaobo till årets fredspristagare.

Kan du fler minnesvärda uttalanden? Skriv dem i artikelkommentarerna nedan!