Skärpta straff för rekordrånet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tre av rånarna får sina straff skärpta

1 av 6 | Foto: HENRIC LINDSTEN
Safa Kadhum, 31.

Med en nedsläckt helikopter slog rånarna till mot värdetransportcentralen i södra Stockholm.

Rånet kom att bli det mest spektakulära i Sveriges historia.

I dag föll hovrättens dom – straffet skärps för tre av de sju dömda.

Tidigt på morgonen den 23 september 2009 hör boende i området Västberga i södra Stockholm en helikopter som flyger på låg höjd. Från sina sovrumsfönster ser de hur flera personer lastar in pengasäckar i helikoptern som står på taket till G4S värdecentral.

De första poliserna på platsen kan bara titta på när helikoptern lyfter med rånbytet på 39 miljoner kronor och rånarna.

Stor uppmärksamhet

På förmiddagen hittas helikoptern övergiven vid Skavlöten i Täby.

Rånet, som beskrivs som det mest spektakulära i den svenska kriminalhistorien, får stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.

En intensiv polisjakt startar och flera personer grips de närmsta veckorna efter rånet. Men rånbytet är fortfarande borta och polisen misstänker att fler icke identifierade personer deltog i rånet.

Skärpta straff

Drygt ett år efter rånet kom domen i Södertörns tingsrätt. Sju personer dömdes, och tre friades helt. Sex av domarna överklagades till Svea hovrätt, och i dag vid klockan 14 kom domen:

För de två, Safa Kadhum, 31, och Alexander Eriksson, 35, som fälldes för grovt rån skärps fängelsestraffet från sju till åtta år.

För en av de två personer, Goran Bojovic, 39, som dömdes för medhjälp till grovt rån skärps straffet från tre till fyra års fängelse. För den andre personen, Marcus Axelsson, 34 , fastställs straffet på två års fängelse.

För den person som av tingsrätten dömdes till ett års fängelse för skyddande av brottsling, grovt brott, fastställs tingsrättens dom på ett års fängelse.

"All-time-high"

Hovrätten fastställer även den friande domen för den 24-åring som misstänktes ha placerat ut väskor med bombattrapper vid polisens helikopterhangar i Myttinge.

Kammaråklagare Leif Görts säger tiil TT att han är "ganska nöjd" med hovrättens dom.

– Det är ju "all-time-high" när det gäller ett enskilt rån. Och man kan säga att hovrätten gått oss halvvägs till mötes. Men vi nådde ändå inte riktigt ända fram dit vi ville till fängelse i nio–tio år.

Silbersky besviken

Görts tror inte att målet kommer att gå vidare till Högsta domstolen, men det beslutet måste fattas av Riksåklagaren.

Leif Silbersky företräder helikopterpiloten Alexander Eriksson, 35, som fick sitt straff skärpt från sju till åtta års fängelse:

– Jag har inte hunnit ta del av domen. Men självklart är både han och jag besvikna. Vi hade yrkat på en frikännande dom, säger Silbersky.

Publicerad: