Berlusconi kan återfå immunitet

Foto: Silvio Berlusconi är förslagen när det gäller att undvika fällande domar. Nu försöker han driva igenom en ändring av rättssystemet som kan ge honom ny immunitet.
NYHETER

Italiens ökände premiärminister Silvio Berlusconi är på väg att smita undan rättvisan – igen.

Hans regering godkände på fredagen nya regler som kan ge honom rättslig immunitet.

Berlusconi står åtalad för maktmissbruk och för att ha köpt sex av en minderårig flicka.

Många har spått en fällande dom och därmed hans undergång. Men när premiärministern själv kommenterade processen tidigare i veckan var han märkligt självsäker och påstod listigt att han ”inte var orolig”.

Nya regler

Nu kommer en förklaring.

Berlusconis regering godkände på fredagen en ändring av rättssystemet som kan återge honom rättslig immunitet, enligt TT.

Godkännandet är ett första steg mot ännu en skräddarsydd lag för att skydda den 74-årige premiärministern mot lagen. Sådana lagar har funnits vid flera tidigare tillfällen men rivits upp av författningsdomstolen.

Kan knepen

Domarkåren i Italien protesterar även denna gång högljutt mot förslaget och kallar det ”typiskt Berlusconi”.

Berlusconi är en slug gammal maktspelare, van att ta till kreativa lösningar för att komma dit han vill. Genom åren har han stått inför många åtal och fällande domar. Men varje gång har han lyckats överklaga eller få domarna ogiltigförklarade. Bland annat genom att låta målen dra ut på tiden så länge att brotten preskriberas.

För närvarande pågår flera mål mot honom, bland annat en rättegång om skattebrott och korruption.