Stökigt vid protester mot avvisning utanför Migrationsverket

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

16 personer greps i Göteborg

Cirka 150 demonstranter försökte i natt stoppa en transport med 14 irakier från Migrationsverkets förvar i Kållered.

Men demonstrationen urartade och 16 personer greps.

De stökiga protesterna gällde 14 irakier som inte har beviljats asyl i Sverige. I dag ska de avvisas till Bagdad och skulle transporteras från Migrationsverket till Landvetter flygplats.

Flera av irakierna är kristna. Enligt UNHCR och Amnesty riskerar de förföljelse och lever under livsfara i flera av Iraks regioner.

– Migrationsverket begärde redan i går kväll assistans från oss för att säkerhetsställa att verksamheten kunde genomföras, säger Ulf Edberg, presstalesman på polisen i Göteborg.

Band fast sig

Under natten parkerade demonstranterna flera fordon utanför grindarna till förvaret. Ett antal av demonstranterna band även fast sig i fordonen.

– Vi anvisade en plats åt dem att fortsätta demonstrera, men tyvärr lyssnade de inte på oss, säger Ulf Edberg.

Inga skadade

Polisen tvingades lyfta bort demonstranterna från grindarna. 90 personer avvisades från platsen och 16 personer greps. De är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten, ett brott som ger böter eller fängelse i högst sex månader.

Demonstranterna uppger att de kommer att fortsätta sina protester på Landvetter. I kväll planeras även en större manifestation i Brunnsparken i Göteborg.

Inga personer ska ha skadats i samband med polisens ingripande.

Publicerad: