Nyheter

Här blir du en vinnare $ahlin

Av: 

Erik Nises

NYHETER

Partiet garanterar henne minst 140 000 kr i månaden

För några dagar sedan avtackades Mona Sahlin som partiledare. Men hon går inte helt tomhänt från posten.
För några dagar sedan avtackades Mona Sahlin som partiledare. Men hon går inte helt tomhänt från posten.

Mona Sahlin blev en förlustaffär för Socialdemokraterna – i dubbel bemärkelse.

Nu får medlemmarna betala hennes miljonfallskärm.

I dag gör Mona Sahlin sin sista dag i riksdagen och lämnar

sedan över till en ersättare resten av mandatperioden. Under sin tid som riksdagsledamot har Mona Sahlin tjänat 56 000 kronor i månaden. Utöver det har partiet skjutit till pengar – upp till samma lönenivå som statsministern Fredrik Reinfeldt tjänar 140 000 kronor i månaden. Således har Socialdemokraterna varje månad satt in 84 000 till Sahlins lönekonto.

Högsta ersättningen

När Sahlin nu slutar har hon, som alla andra ledamöter, rätt till så kallad inkomstgaranti från riksdagen. Hur mycket och hur länge beror på ledamotens ålder och antal år i riksdagen. Sahlin kvalificerar sig för den högsta ersättningen på 44 800 kronor i månaden första året och därefter 36 960 kronor i månaden tills hon fyller 65.

– Man är berättigad till det, men alla ansöker inte om det. Den som vill utnyttja det får ansöka, säger Eva Lager, pensionshandläggare på riksdagen.

Inte sökt inkomstgaranti

En koll hos Statens tjänstepensionsverk visar att Sahlin

inte ännu har ansökt om någon inkomstgaranti.

– Jag skulle bli förvånad om hon gjorde det, säger Eva Lager.

Inkomstgarantin från riksdagen funkar nämligen så att alla andra inkomster dras av från den. Tjänar hon lika mycket eller mer än garantinivån får hon alltså inget. Dessutom har Sahlin även rätt till statsrådspension från sina år som minister. Den är på 52 858 kronor i månaden tills hon fyller 65 – och väljer hon att utnyttja den får hon därför inga pengar från riksdagen.

Även på statsrådspensionen görs avdrag för övriga inkomster över ett fribelopp på 65 846 kronor. Men här är reglerna lite generösare – man måste

tjäna över 85 000 kronor för att inte få ut något alls.

Men Sahlin har inte heller ansökt om statsrådspension.

Förmodligen beror det på att det är Socialdemokraterna som säkerställer hennes inkomst under det första året – och det med en så rejäl slant att den skulle nolla pensionen.

Får välja bort fallskärm

– Hon behåller sin ersättning med avräkning för andra intäkter och inkomster under ett år, säger Tommy Ohlström, partikassör hos Socialdemokraterna.

Systemet har tillämpats väldigt länge och enligt Ohlström borde det gå att avsäga sig fallskärmen – även om han aldrig har hört talas om att någon gjort det.

– Det är en del av uppgörelsen för att man ska kunna byta ut folk utan att det får ekonomiska konsekvenser för individen.

Kan betala två miljoner

Nu är det alltså Socialdemokraternas partimedlemmar som under ett år garanterar att Mona Sahlin tjänar minst 140 000 kronor i månaden. Dessutom görs varje månad pensionsavsättningar på 30 000 kronor till henne. Sammanlagt kan medlemmarna få betala så mycket som 2 040 000 kronor till Sahlin.

Efter första året – när partiets fallskärm löst ut – kan hon välja att utnyttja statsrådspensionen.

Aftonbladet har sökt Mona Sahlin för en kommentar.

Publisert: