Ännu en doldis tar plats i S-toppen

Carina Moberg utsågs i dag till ny gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Håkan Juholt fortsätter storstädningen i den socialdemokratiska partitoppen.

I dag blev det klart att Carina Moberg blir ny gruppledare i riksdagen, Veronika Palm blir talesperson i bostadsfrågor och Peter Hultqvist blir ny försvarspolitisk talesperson.

44-åriga Carina Moberg har suttit i riksdagen sedan 1994 men är förmodligen inte särskilt välkänd för allmänheten. Den mest framträdande rollen har varit som ordförande i Civilutskottet under den förra mandatperioden och som talesperson i bostadsfrågor.

Den position som nu alltså Veronika Palm tar över.

Bostadsfrågan väldigt viktig

– Jag har hela tiden varit intresserad av att leda partiets politik i storstadsfrågor och där är bostadsfrågan väldigt, väldigt viktig, säger Veronika Palm.

– Barn har rätt att kunna flytta hemifrån och föräldrarna ska inte behöva ha dem hemma till de fyller 35 som situationen ser ut i Stockholm i dag.

Peter Hultqvist fick frågan om han är för allmän värnplikt och förklarade att han precis som hela partiet är positiv till det.

– Men att återinföra en plikt är en oerhört stor sak. Nu måste vi först och främst fundera på hur vi får en folklig förankring i försvaret. Det är ren katastrof det som just nu sker när personalförsörjningen i försvaret eroderar, säger Peter Hultqvist som precis som Håkan Juholt har en bakgrund som journalist och nu också tar över partiledarens gamla post som ordförande i Försvarsutskottet.

Hultqvist beskrivs dock som mer av en "hök" än sin föregångare på posten. Bland annat har han efterlyst större militär närvaro på Gotland och varnat för ett ökat hot från Ryssland. Bland annat var han kraftigt emot den rysk-tyska gasledningen som han menar innebär ett säkerhetshot.

"Kvittningen ska bli rätt framöver"

Som gruppledare blir Carina Moberg lite av en "hönsmamma" för övriga socialdemokratiska riksdagsledamöter och har bland annat ansvar för kvittningen mellan blocken inför omröstningar. Ett moment som blivit extra viktigt med den nuvarande sammansättningen i parlamentet där bara ett fåtal röster skiljer oppositionen från det borgerliga regeringsblocket.

– Jag ska göra mitt yttersta för att alla ledamöter är på plats och röstar. Jag utgår från att det ska bli rätt framöver, säger Carina Moberg.

Publisert: