Usama bin Ladin

”Han var obeväpnad och gjorde inget motstånd”

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Usama Bin Ladin sköts inför ögonen på sin familj – utan att göra motstånd.

Det hävdar terrorledarens 12-åriga dotter som beskriver det som en ren avrättning.

Informationen om attacken mot Usama bin Ladins hus i Pakistan har varit motstridig.

Enligt tidiga uppgifter från Vita huset var terrorledaren beväpnad och deltog i striderna. Senare sade Obamas rådgivare John Brennan att bin Ladin ”gjorde motstånd men var obeväpnad”.

Hur motståndet såg ut vill man ännu inte berätta.

”Var obeväpnad”

I dag kom ny information om attacken från Usamas familj. Hans 12-åriga dotter säger att pappan var obeväpnad och togs tillfånga innan han sköts ihjäl av de amerikanska trupperna inför ögonen på familjen, enligt arabiskspråkiga tv-kanalen Al Arabiya.

Dottern ska ha funnits i huset tillsammans med omkring 20 personer när det stormades. Insatsen pågick i knappt 40 minuter. Totalt dog fyra personer och bin Ladin var ett av offren. De amerikanska trupperna ska aldrig ha blivit beskjutna. De hittade Usama på bottenvåningen där han sköts ihjäl och släpades ut i en helikopter.

Höljt i dunkel

Tv-kanalens källor inom den pakistanska säkerhetstjänsten säger också att den 12-åriga flickan och andra familjemedlemmar lämnades kvar i huset efter attacken. De greps av säkerhetstjänsten och förhördes. Och det var vid dessa förhör som dottern gav sin version av attacken.

Mycket av insatsen är ännu höljt i dunkel, exempelvis identiteten på många av människorna i huset. Det är också oklart om något av Usamas tre barn omkom – vissa uppgifter talar för att en av de döda var den äldste av de två sönerna. En kvinna ska också ha skjutits till döds. Enligt Al Arabiya var det en nära släkting till bin Ladin, eller hans betjänt.

Kor och hönor fraktades bort

Tv-kanalens källor beskriver huset som stort med 13 rum, men enkelt i sin utformning.

– Det fanns ingen bunker eller tunnel som ledde ifrån huset under jord. Det var förvånande, säger en källa.

Samma källa säger att två bröder, Arshad Khan och Tariq Khan står som ägare. Brödernas familjer ska ha bott där i sex år, men bin Ladin kom för ett drygt halvår sedan.

Många journalister har nu tagit sig till huset i Abbottabad. De har bevittnat hur pakistanska soldater fraktat bort två bufflar, en ko och omkring 150 hönor från egendomen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin