Sjölejon gick till attack mot publik

avVictor Stenquist

NYHETER

Parkchef: De kan vara jättefarliga

Foto: Fun City
Sjölejonet Okko smet från scenen och gick till attack mot publiken.

Sjölejonen skulle ha show på parken Fun City i Varberg.

Men Okko, 4, smet från sin skötare och gick till attack mot parkens besökare.

En anställd försökte då stoppa Okko – och bets i armen.

Foto: Fun City
En av Fun Citys tekniker fick en bettskada av sjölejonet och fick föras till akuten.

Det var dagen för årets första uppvisning av de belgiska sjölejonen på Fun City i Varberg. Men färskingen Okko, 4, hamnade i centrum när han var utanför scen.

Strax innan showen skulle starta rymde han nämligen från den ö där föreställningen skulle äga rum, simmade de 20 metrarna till land och försökte ta sig till parkbesökarna.

Gick emellan publiken

Då grep en parkanställd in och stoppade sjölejonet.

– Han gick emellan publiken och sjölejonet så inte någon i publiken skulle skadas. Han är tekniker i parken, inte djurskötare, och det var bara en ren tillfällighet att han var där, säger parkägaren Pierre Heramb.

Okko, som i det läget kände sig trängd, gjorde ett utfall och bet den 53-årige teknikern.

– Han bet honom i armen, så det blev rätt akut ner till sjukhuset. Det är farligt när ett sjölejon biter, största risken är ju blodförgiftning då han har så mycket bakterier i sina tänder, säger Heramb.

Trots incidenten så kunde Okko och det andra sjölejonet Francois senare under lördagen genomföra showen där de bland annat kastar bollar och simmar med en båt.

”Kan vara jättefarliga”

På Fun Park ska man nu se över sina rutiner.

– Vi ser jätteallvarligt på detta. Det är sådant som inte får hända. Vi satte oss på möte direkt efter showen och ska i morgon ha säkerhetsmöte på ön.

Att det inte blev allvarligare skador var ren tur, enligt parkchefen.

– Enligt utsago kan de ju vara jätte-, jättefarliga. De har ju fått namnet från någonting. Det är klart att det är farligt om de kommer fel. De har ju käkar som ett lejon, och samma tänder. Biter den så blir det illa, säger Pierre Heramb.