Bombade bunkern

avCarina Bergfeldt, Josefin Berglund

NYHETER

Attacken fortsatte i natt – snart kan Sverige vara med

Missilen träffade mitt i prick.

Gaddafis bunker i Tripoli gick upp i rök i natt – men diktatorn var inte där.

– Det vore oklokt att döda honom, säger USA:s försvarsminister Robert Gates.

Gaddafi.

Strax efter midnatt träffades en byggnad vid Gaddafis högkvarter i en robotattack. Tjock rök steg upp från ruinerna samtidigt som natthimlen över Tripoli lystes upp av libysk luftvärneld.

Missilen slog ner bara 50 meter från diktatorns berömda tält där han brukar ta emot gäster och digniteter.

Efteråt bjöd Gaddafis talesman Moussa Ibrahim in utländska journalister för att visa upp två stora hål i fyravåningsbyggnaden. Moussa Ibrahim anklagade väst för att försöka mörda Gaddafi och beskrev för reportrarna västmakternas "barbariska bombning som kunde ha träffat hundratals civila som samlats 400 meter längre bort i residensområdet".

Riktad mot bunkern

USA bekräftade i natt att attacken var riktad mot just bunkern – men förnekar att den utfördes i syfte att döda Gaddafi. Skälet var i stället att förstöra viktig militär kommandoutrustning som enligt USA fanns i byggnaden.

– Det vore oklokt att döda Gaddafi, sa USA:s försvarsminister Robert Gates och poängterade att styrkorna bör hålla sig till FN-mandatet.

Kan skicka Jas

I går fylldes flygbaserna i Italien av allt fler stridsplan från allt fler länder. Någon officiell förfrågan om Sverige ställer upp i kriget har ännu inte inkommit, men enligt Svenska Dagbladet är det bara en tidsfråga innan en önskan om svenska Jas 39 Gripen-plan kommer.

– Vi har inga formella skyldigheter alls, bara moraliska. Fast säger vi nej skulle vi möjligen förlora politiskt inflytande, säger överstelöjtnant Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan, till TT.

Utlyste vapenvila

– Partnerländerna kommer att kallas till konsultationer inom en vecka. De kommer då ges tillfälle att förklara om de vill delta i upprätthållandet av flygförbudszonen, säger källan.

Tidigare under kvällen utlyste Gaddafi en ny vapenvila med start klockan 21, lokal tid. Efter beskedet sa FN-chefen Ban Ki-Moon att han hoppades att regimen skulle hålla sitt ord den här gången.

Med vapenvilan blev kort. Bara en timme senare började Gaddafis luftvärn i Tripoli att skjuta för fullt.

8 000 döda

Det är oklart hur många som dött i kriget. Siffrorna varierar stort beroende på källa, men enligt oppositionen har över 8 000 rebeller dödats sedan revolten startade.

Diktatorn låter sig dock inte skrämmas av attackerna. Via telefon meddelande han i libysk stats-tv att han inte har några planer på att ge upp:

– Vi kan lova er ett långt krig.

Inget flyg i luften

Enligt Pentagon har 124 missiler skjutits mot libyska mål de senaste dagarna. Samtidigt som explosionerna fortsatte i Tripoli i natt meddelade USA:s befälhavare Mike Mullen att operation Odyssey Dawn varit framgångsrik.

– Gaddafi har inte haft något flyg i luften de senaste dagarna, så i praktiken är flygförbudszonen upprättad, sa han.

Senare under natten sa den amerikanske försvarsministern Robert Gates att USA kan lämna över huvudansvaret för operationen ”inom några dagar”.

– Vi kommer att fortsätta stödja koalitionen, vi kommer att vara medlem i koalitionen, vi kommer att ha en militär roll i koalitionen, men vi kommer inte ha den framstående rollen.

ARTIKELN HANDLAR OM