Många kvinnor utsatta för våldtäkt i Libyen

Libyska kvinnor på flykt klassas som ”lovligt byte” – Norska hjälporganisationen: ”Vi är djupt bekymrade”

Nu slår hjälporganisationen Kyrkans nödhjälp larm:

Kvinnor på flykt i Libyen ses som ”lovligt byte”.

– Vi har redan fått flera rapporter om våldtäkter, säger general-sekreteraren Atle Sommerfeldt till VG.

Helt ensamma.

Utan beskydd från män eller bröder.

På flykt genom ett krigshärjat land.

Flera våldtäkter

Enligt den norska hjälporganisationen Kyrkans nödhjälp slår det pågående kriget i Libyen extra hårt mot alla de ensamma kvinnor som nu flyr genom landet för att undvika soldater, attacker, missiler och beskjutningar.

Rapporter från hjälporganisationen berättar horribla historier om våld och övergrepp.

– Vi är djupt bekymrade över kvinnor och barn som är på flykt, både inne i Libyen och utanför landets gränser. Vi har redan fått rapporter om våldtäkter av kvinnor som korsar gränsen från Libyen, säger Kyrkans nödhjälps generalsekreterare, Atle Sommerfeldt, till den norska tidningen VG.

”Mannens ansvar”

Han berättar för tidningen att det nordafrikanska landet är hårt präglat av ojämnlikhet mellan könen.

– I deras kultur är det mannens ansvar att beskydda familjens kvinnor. Därför, när de tvingas fly ensamma, blir de otroligt utsatta, säger Atle Sommerfeldt.

Farorna, menar han, är många.

– Kvinnor på flykt ses som lovligt byte. Soldater, upprorsgrupper, gränsvakter, polis och andra flyktingar har få skrupler när det gäller att utnyttja och våldta kvinnor på flykt.

Eget läger

En av hans medarbetare i hjälporganisationen, Arne Grieg Risnæs, befinner sig i Shoushalägren, ett FN-läger någon kilometer från den libyska gränsen i Tunisien.

– Fokuset på kvinnor och säkerhet har varit väldigt högt här från dag ett. Att skydda kvinnorna är det viktigaste arbetet, säger han till VG och berättar att de kvinnor han mött i lägren utsatts för flera sexuella trakasserier.

Sexuellt våld mot kvinnor används systematiskt som ett vapen i krig och i Shoushalägren flyttas ensamma kvinnor direkt till en egen del av lägret, för att få extra skydd. De som redan har våldtagits får också krishjälp.

– De tas omhand av psykologer och får all hjälp som vi kan ge dem, säger Arne Grieg Risnæs.

Publisert: