Kriget i Syrien

Trump: Låt Ryssland bekämpa IS

Av: 

TT

Anton Kasurinen

NYHETER

USA borde minska sin insats mot den extrema jihadistgruppen Islamiska staten i Syrien och istället låta Ryssland ta ledningen. Det säger den kontroversielle republikanske presidentkandidaten Donald Trump i en intervju i tv-programmet "60 minutes", enligt CNN.

De flesta av de republikanska presidentkandidaterna kräver en ökad amerikansk militär insats i Syrien för att stoppa IS. Men Donald Trump anser att Ryssland, som är allierat med Assadregimen, kan ta ett större initiativ, rapporterar CNN.

– Ryssland vill bli av med IS. Vi vill bli av med IS. Kanske ska vi låta Ryssland göra det? Låta dem göra sig av med IS. Vad fan bryr vi oss om det?

Ryssland har skapat allians mot IS

Ryssland har nyligen stärkt sin militära närvaro i Syrien till stöd för president Bashar al-Assad och hans styrkor. Ryssland har även inlett ett militärt samarbete med Syrien, Iran, och Irak för att bekämpa Islamiska staten, IS.

– Det Ryssland gör med sin militära upptrappning i Syrien och med det här försvarsavtalet är att man signalerar till västmakterna: "Kom med oss på en samordnad aktion mot IS, skit i Assad så länge. Om ni inte vill, så gör vi det själva", säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet i en intervju med TT.

Donald Trump säger i intervjun i tv-kanalen CBS program ”60 minutes” att USA bör förändra sin strategi och minska insatserna i landet:

– Låt mig bara säga så här: IS är i Syrien, Assad är i Syrien. De är dödsfiender. Vi går in och slåss mot IS, men varför låter vi inte de slåss mot varandra och plockar upp spillrorna efteråt?

Trump vill bomba Irak och ta oljan

Donald Trump hävdar att om han vore president skulle USA fokusera mindre på Syrien och istället lägga mer krut på att bekämpa IS i Irak. Han har sagt att han vill att USA ska "bomba skiten" ur Iraks oljekällor för att stoppa IS från att tjäna pengar på oljan. Sedan ska USA gå in med marktrupper och ta över oljekällorna.

– Du tar ifrån IS deras rikedomar. Du går in och bombar skiten ur oljekällorna och tar tillbaka oljan. Vi kommer att tjäna så mycket pengar, har han sagt i en intervju med NBC.

Pengarna ska gå till att ta hand om amerikanska krigsveteraner och deras familjer. Planerna sågas dock av ledande militärer och experter i USA.

– Om du förstör infrastrukturen i Irak gör du inte särskilt mycket för att skada IS. Vid någon tidpunkt framöver kommer de där oljekällorna att behövas för att bygga upp Irak igen, sa före detta generallöjtnant Rick Francona.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

11 andra kontroversiella Trump-citat
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kriget i Syrien

LÄS VIDARE

GRAFIK: Strider mot 1 000 olika grupper

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Syrien

Donald Trump

IS/Daesh (Islamiska staten)