Postnord

Postnord varnar för bluffmejl

Av: 

Sofia Roström Andersson

Sebastian Hagberg

NYHETER

Håkan, 50: Jag trodde inte att det var sant

Ett mejl som ser ut att komma från Postnord sprider i själva verket virus.

Den som klickar på länken riskerar att bli av med alla sina filer.

– Har man inte backup står man där och allt är borta, säger it-säkerhetsexperten Johan Jarl.

Tipsa | Aftonbladet

Enligt mejlet finns ett paket som inte kan levereras. Mottagaren uppmanas att skriva ut en fraktsedel och visa upp på närmsta postkontor för att få ut paketet. I mejlet finns också en länk som bedragarna försöker lura mottagarna att klicka på.

– I förra veckan såg vi den första vågen, säger Maria Ibsén, pressekreterare på Postnord om bluffmejlen.

Hon fortsätter:

– Det är en hel del personer som hört av sig till oss, men vi har ingen uppfattning om hur många som drabbats. De som hör av sig undrar mest om det här kommer från oss, lyckligtvis är det inte så många som hört av sig som faktiskt klickat på länken. De flesta kollar faktiskt först.

”Du blir av med dina bröllopsbilder”

Den här typen av virus, som kallas ransomware, har ökat lavinartat det senaste året. Det säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på företaget Trend Micro. Filerna görs oåtkomliga med syftet att de drabbade ska betala pengar för att få tilbaka dem.

– Du blir av med dina bröllopsbilder eller dopbilder och kommer inte åt dem. Då är det många som frestas att betala, säger han.

Hur ska man skydda sig?

– Det viktigaste är att man har en backup på sina filer. Om man gör det på en extern hårddisk ska man inte ha den kopplad till datorn för då smittas även den.

Håkan fick företagsdatorn utslagen

Håkan Gustafsson, 50, är en av de drabbade.

– Jag såg det bara som hastigast och tänkte att de varit här med ett paket när jag var ute. Jag tänkte att jag skriver ut avin och hämtar ut paketet direkt.

Det hastiga beslutet har han kommit att ångra. Sedan i förmiddags kommer han inte åt företagsdatorn, som innehåller flera viktiga filer för hans företag.

– Jag trodde inte att det var sant när jag hörde hur illa det var. Som tur är har jag backup på servern.

Vet du om servern är smittad också?

– Jag tror inte det, men jag är rädd för att titta. Jag vill inte ens tänka på vad det skulle innebära.

”En hel del som hört av sig”

Postnord har nu gått ut med ett varningsmeddelande på sin webbsajt och uppmanar alla som får bluffmejlet att radera det omedelbart.

– Det enda vi kan säger är att vi inte står bakom det. Får man mejlet ska man kasta bort det och inte klicka på länken, säger Maria Ibsén.

Sydsvenskan rapporterar att både Malmö och Helsingborgs stad drabbades av en virusattack under torsdagen på grund av mejlet.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Postnord

ÄMNEN I ARTIKELN

Postnord