Varning för nattladdning

Uppdaterad 2018-07-11 | Publicerad 2015-07-26

Ladda inte mobilen på natten.

Inte ens med säkerhetsmärkta laddare.

– Man ska inte göra det, säger Joca Kostic på Elsäkerhetsverket till SVT Nyheter.

Laddare till mobiler och läsplattor har blivit något av 2010-talets värmeljus. Det har blivit allt vanligare att de smälter, börjar brinna eller exploderar.

– Jag tänkte vända mig om och somna om, men jag insåg att något var fel. När jag tittade bort mot väggen ser jag att det brinner från vägguttaget där snabbladdaren sitter, sa Martin Linnér, 21, vars hus brann ned.

"Det sa poff"

Elsäkerhetsverket stoppade förra året sex modeller av mobilladdare. Man bör använda laddare med CE-märkning, enligt myndigheten.

Men även de kan vara brandfarliga, enligt anmälningar som SVT Nyheter granskat. Av nio anmälningar om misstänkt farliga laddare i år var "nästan alla CE-märkta".

”Det sa poff och sedan började det lukta bränt. Förmodligen brunnit i laddaren för den är svedd. Kunde gått riktigt illa eftersom det var vid sängen.”, står det i en anmälan.

Varnar för nattladdning

Elsäkerhetsverket varnar nu för att ladda mobilen medan man sover.

– Man ska inte göra det, ladda i stället under uppsikt. För skulle någonting hända, även om risken inte är jättestor, så kan man agera, säger Joca Kostic, inspektör vid Elsäkerhetsverket till SVT Nyheter.

Experter tipsar om att man ska dra ur kabeln när man har laddat klart och undvika att ladda i soffan eller vid sängen.