Flyktingbarn från Syrien tillverkade H&M:s kläder

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:

”Avslutade affärsrelationen omedelbart”

Foto: SCANPIX

Ett syriskt flyktingbarn och flera syriska flyktingar har utan arbetstillstånd jobbat åt en underleverantör till svenska H&M i Turkiet.

H&M erkänner nu detta för en människorättsorganisation.

Det är bland annat två stora klädföretag, H&M och brittiska NEXT, som anlitat syriska flyktingbarn i sina fabriker i Turkiet under 2015. Det framkommer i en rapport från människorättsorganisationen Business and Human Rights Resource Center, BHRRC.

Enligt rapporten arbetar flyktingarna i fabrikerna för slavlöner och löper stor risk för att bli utnyttjade, inte minst sexuellt. Kläderna från fabrikerna i Turkiet levereras bland annat till butiker i Europa.

Jobbar illegalt

Människorättsorganisationen skickade en förfrågan till 28 europeiska klädföretag om hur bra kontroll de har på att flyktingar inte jobbar illegalt hos deras underleverantörer.

H&M och NEXT erkände att flyktingar arbetat utan tillstånd för deras räkning. H&M medger också att ett syriskt flyktingbarn arbetat i en av fabrikerna.

BHRRC skriver däremot även i rapporten att H&M och NEXT ska berömmas för sitt arbete mot barnutnyttjande – till skillnad från andra klädföretag i Turkiet.

”Efter identifiering av fallet av barnarbete i en fabrik i Turkiet 2015 avslutade vi den affärsrelationen omedelbart”, skriver den svenska klädjätten i ett pressmeddelande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN