33 sektionsordförande: Avgå, Annelie

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stor undersökning visar vad lokala Kommunalvalda tycker

1 av 4
Aftonbladets avslöjanden om Kommunals ledning har hittills resulterat i att 5 000 medlemmar begärt utträde ur förbundet. Lämna inte Kommunal - tillsammans är vi starka, skriver dagens debattör.

Kommunals förtroendevalda är splittrade om Annelie Nordström bör avgå eller inte.

Nästan 30 procent av de som har svarat tycker att hon ska det medan knappt 18 procent vill att hon ska sitta kvar.

– Här hjälper inga ursäkter! Hon och övriga ansvariga borde skämmas, svarar en av de tillfrågade.

Under de senaste dagarna har Aftonbladet gjort en omfattande enkätundersökning bland Kommunals förtroendevalda sektionsordföranden runt om i Sverige.

Av totalt 246 förtroendevalda har 112 svarat på frågan om de tycker att Annelie Nordström ska avgå.

29,5 procent tycker att Annelie Nordström ska lämna sin post som förbundsordförande i Kommunal.

– Medlemmarna är så besvikna och förbannade, så ska vi ha en chans att få tillbaka förtroendet från dem måste Annelie avgå, svarar lokal ordförande.

– Jag är djupt besviken över alla dessa skandalösa beslut och handlingar. Här hjälper inga ursäkter! Hon och övriga ansvariga borde skämmas, svarar en annan.

”Har gjort ett bra arbete”

17,8 procent av de sektionsordföranden som har svarat tycker att hon bör sitta kvar.

– Annelie Nordström har gjort ett bra fackligt arbete och jag har förtroende för henne. Hon är en förbundsordförande som har haft nära kontakt med våra medlemmar och det tycker jag hon ska ha en eloge för, säger en av sektionsordföranden.

Men samma person tycker att det är upp till medlemmarna att bestämma.

– Sen beror mycket på hur våra medlemmar ställer sig till hennes eventuella avgång. Kräver de det så självklart ska hon avgå för det är dom som är Kommunal.

En annan tycker att man måste ta med Annelie Nordströms tidigare arbete i bedömningen.

– Man måste se till helheten och inte bara valda delar. Kommunal är så mycket mer än ett bostadsbolag. Anneli har verkligen lyft Kommunals arbete till att fokusera på medlemmarna och utveckla organisationen, så all heder till henne. Är det någon som kan få rätsida på det som brustit är det hon.

”Vänta till kongressen”

En relativt stor del ville inte svara alls. Hela 38,4 procent av de svarande säger att de inte vill svara, medan 14,3 procent svarar att de inte vet vad de tycker.

– Kongressen är i maj och då får vi se vad alla medlemmarna vill. Vi har nog inte råd att förlora henne inför avtalsrörelsen som nu startat, säger en person.

Andra tycker att det är läge med en extra kongress för att prata igenom vad som har kommit fram i Aftonbladets granskning.

– Där skall alla affärer fram som varit i media, vilka som beslutat och röstat för sådant och vem som haft ansvaret för varje grej. Sedan får Kongressen avgöra vilka och om någon skall avgå, svarar en lokal ordförande.

Malmösektion kräver avgång

I går meddelade Kommunals avdelningar i Mellersta Norrland och Norrbotten samt Västerbottens Umeåsektion att de kräver att Annelie Nordström avgår. På onsdagen krävde även Malmö/Sydvästs sektion att hon slutar.

– Många av våra medlemmar är arga och besvikna, säger ordföranden Carina Svensson (S), som också är kommunalråd i Malmö till Sydsvenskan.

De är djupt besvikna på Kommunals ledning.

– Vi har ingen annan syn än våra medlemmar, säger Anders Nilsson, förtroendevald i facket och S-politiker även han, till tidningen.

– Jag tycker Annelie Nordström bör avgå. Det är inte okej att de som har råd att betala för sig skaffar sig förmåner.

Publicerad: