FP:s uppmaning till Löfven: ”Bilda ny regering utan MP”

avJulia Wågenberg, Oskar Forsberg

MP: ”Fokusera på politiska frågor i stället”

1 av 6
Folkpartiledaren Jan Björklund.

Jan Björklund (FP) svarar nu på Löfvens vädjan om mer samarbete och samtal över blockgränserna.

– Bilda en ny regering utan Miljöpartiet så kommer samarbetet över blockgränsen att fungera bra, säger han till Ekot.

Löfven ger svar på tal – en bild på Facebook där han och Gustaf Fridolin (MP) förbereder sig för kvällens tv-debatt.

– Vägen framåt är inte mindre samarbete, utan mer, skriver han.

Statsminister Stefan Löfven vädjade i går på en presskonferens i Rosenbad om utökat samarbete över blockgränserna.

Uppmaningen om mer uppgörelser och samtal med borgerligheten kom i och med att decemberöverenskommelsen i veckan skrotades av Alliansen.

”Inga utfästelser”

Folkpartiledaren Jan Björklund svarar nu statsministern i en intervju i Sveriges Radio. Enligt Björklund skulle samarbetet underlättas om Löfven bildade en ny regering utan MP samt sade upp samarbetet med V.

– Jag ställer inga ultimatum och jag gör inga utfästelser men jag gör den prognosen och den bedömningen att det kommer att bli väsentligt lättare att göra blocköverskridande uppgörelser i stora och viktiga frågor om Stefan Löfven är beredd att genomföra en regeringsombildning där han låter Miljöpartiet lämna regeringen och där han hakar av Vänsterpartiet från det väldigt nära och täta samarbete som de har, säger han till Ekot.

Löfven svarar

I ett inlägg på Stefan Löfvens Facebooksida ger han en passning tillbaka.

– Vägen framåt är inte mindre samarbete, utan mer, skriver statsministern.

Han postar en bild där han ses förbereda sig inför debatten i SVT tillsammans med miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. 

– Det bästa är och förblir blocköverskridande samarbeten, och jag är stärkt i min bedömning att blockpolitiken är skadlig för Sverige. Den bidrar till instabilitet och minskade möjligheter till samarbeten för Sveriges bästa.

S: ”Fel ände att börja i”

Miljöpartiet svarar på Folkpartiets utspel genom partisekreteraren Anders Wallner (MP). Han tycker det är märkligt att Jan Björklund fokuserar på partikonstellationer i ställer för på konkreta politiska frågor.

– Jag tror inte vilket parti man samarbetar med är Folkpartiets viktigaste hjärtefråga, säger han.

Han påminner även om FP:s och MP:s överenskommelse om betygen.

– Bara för att partier står långt i från varandra innebär det ej att man inte kan komma överens i enskilda frågor.

Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna, kommenterar Jan Björklunds utspel i ett skrivet svar till Aftonbladet.

– Jag välkomnar att Jan Björklund pratar mer om samarbete i svensk politik. Det behövs, det visar de utmaningar som Sverige står inför. Men det är nog lite fel ände att börja i att utesluta partier. Vi behöver bli fler som samarbetar, inte färre, skriver hon.

Debatt i kväll

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap tycker det är spännande att man redan nu, så pass kort tid efter att DÖ begravdes, kan se trevare från de olika partierna.

Han säger att såväl MP som FP har rätt i sina kommentarer.

– Man kan ju både titta på möjliga frågor att samarbeta kring och möjliga partier att samarbeta med. Så båda har ju i någon mening rätt, säger han till Aftonbladet.

I kväll debatterar samtliga partiledare i SVT:s Agenda. Frågan om det eventuellt utökade samarbetet mellan S och Alliansen nu när DÖ inte längre gäller kommer sannolikt stå högt upp på dagordningen.