Hot mot regeringen - ska slå till i dag

Ett hot har riktats mot statsminister Stefan Löfven och hans ministrar.

Även riksdagen har fått motta hot – där någon avser att slå till under tisdagen.

– Vi tittar framför allt om vi ska vidta åtgärder inom personskyddet och om det eventuellt ska vidtas några åtgärder, Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Under måndagen fick både riksdagen och regeringskansliet ett mejl med ett hotfullt budskap om att de riskerar att utsättas för en våldsam attack på tisdagen. Hotet riktas även mot alla partikanslier och riksdagens och regeringens administrativa byggnader.

– Jag kan bekräfta att det kommit in ett mejl med ett hot mot regeringskansliet i dag (läs måndag red. anm). Det händer att det kommer in hot och när det sker anmäler vi det till säkerhetspolisen. Det är deras uppgift att utreda och bedöma behov av speciella åtgärder, säger Bodil Sundén, kommunikatör på regeringskansliet.

Även statsministerbostaden Sagerska huset hotas.

Erik Nises, pressekreterare hos Stefan Löfven, vill inte kommentera händelsen.

– Vi kommenterar aldrig säkerhetsfrågor, säger han.

Sms till alla ledamöter

Lennart Gustafsson, säkerhetschef på Sveriges riksdag vill inte gå in på detaljer, men bekräftar att ett hot riktats mot riksdagen.

– I övrigt hänvisar vi till Säkerhetspolisen, säger han.

Ett sms med information om hotet har gått ut till riksdagsledamöterna från riksdagsförvaltningens ledningsgrupp. Riksdagsarbetet kommer tills vidare att fortgå som vanligt.

Även om hotet är riktat mot riksdagen och regeringen har de även skickats till andra, bland andra Säkerhetspolisen och Stockholmspolisen.

– Vi på Säpo bland många andra har tagit emot ett mejl med ett hot under eftermiddagen. Vi tar alla anmälda hot på allvar och undersöker om det är något att gå vidare med eller något att avfärdar, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Vad står det konkret?

– Jag kan inte gå in på detaljer.

Vad gör ni nu?

– Vi tittar framför allt om vi ska vidta åtgärder inom personskyddet och om det eventuellt ska vidtas några åtgärder.

På sin hemsida skriver Säpo också:

"Säkerhetspolisen tar alla anmälda hot och annan information som inkommer till oss på allvar. Vi analyserar informationen för att bedöma om det rör sig om individer vi redan känner till och om det finns substans i hoten som framförs, för att sedan kunna gå vidare med åtgärder eller avfärda uppgifterna."

Varnas för att närma sig

Aftonbladet har läst hotbrevet där det talas om att politikerna måste skärpa sig och att utvecklingen har gått för långt. Enligt mejlet är syftet med hotet i första hand att stoppa det politiska arbetet och i brevet varnas politikerna från att överhuvudtaget närma sig kvarteren där riksdagen och regeringen håller till, Helgeandsholmen, Klarakvarteren och Gamla Stan i centrala Stockholm, under tisdagen.

Publisert:

LÄS VIDARE