Åkesson: Sverige är inte det lyckoland som många tror

avKarin Ahlborg, Jon Demred

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Jimmie Åkesson pressades i dag hårt i SVT:s Aktuellt om de flygblad som partiet delar ut till flyktingar på bland annat ön Lesbos.

SVT:s reporter frågade gång på gång om det var fakta att burka kommer att förbjudas i Sverige.

–  Vi kan hänga upp oss vid huruvida det är fakta att det kommer att förbjudas eller inte. Om jag får bestämma så kommer det att förbjudas, ja så är det, säger Åkesson i programmet.

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, gästade ikväll SVT:s Aktuellt.

Han debatterade LO:s Karl-Petter Thorwaldsson om huruvida SD är bra för Sveriges löntagare.

Men innan debatten frågades Åkesson ut om de flygblad som Sverigedemokraterna delar ut till flyktingar runt om i Europa. Han blev hårt pressad av Aktuellts reporter. Jimmie Åkesson hävdade i programmet att det som stod i flygbladen var sant.

– Ja, jag hävdar att det är fakta det som finns i flygbladet. Det är viktigt att vi signalerar för människor som är på väg till Sverige i dag att Sverige inte är det fantastiska lyckorike som många tror. Utan här erbjuder vi just nu sannolikt en kall vinter, säger han i programmet.

Frågan upprepades gång på gång

I flygbladen hävdas bland annat att burka kommer att förbjudas på offentliga platser i Sverige. Något som Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kallar för en ”svårt förvirrande lögn”.

– Jag har följt svensk politik under väldigt, väldigt många år men aldrig förr har jag hört en politiker fara med en så oförblommerad osanning. Den enda jag kommer på att jämföra med är Bagdad-Bob, säger han till Aftonbladet.

I studion blev Åkesson hårt pressad om var sanningen låg i Sverigedemokraternas flygblad.

– Varför skriver ni så? frågade Aktuellts reporter.

– Dels så är det en beskrivning av att i praktiken är det så och att om vi får bestämma så blir det så, säger Åkesson.

Aktuellts reporter gav sig inte utan upprepade gång på gång frågan om det är fakta att burka kommer att förbjudas.

– Vi kan hänga upp oss vid huruvida det är fakta att det kommer att förbjudas eller inte. Om jag får bestämma så kommer det att förbjudas, ja så är det, säger han i programmet.

Ulf Bjereld kommenterade Åkessons utspel efter inslaget.

– På kort sikt kan Jimmie Åkesson kanske framstå som en obstinat politiker som står på sig mot en journalist men på längre sikt urholkar det naturligtvis förtroendet för honom, säger han.

Efter programmets slut pressades Åkesson vidare av Aftonbladets reporter som också ställde frågan om det som stod i flygbladet är fakta.

– Det är så klart fakta att vi har tältläger i det här landet, inte så många som man kanske hade hoppats på men vi har det. Vi har ett väldigt kallt klimat. Vi har inga jobb. Det saknas pengar i välfärden. Vi står inför en systemkollaps. Det är fakta, säger Åkesson.

”Antiarbetarpolitik”

När utfrågningen om flygbladen var över i Aktuellt var det dags för debatt mellan Åkesson och Thorwaldsson. Thorwaldssons LO för just nu en hård kampanj mot Sverigedemokraterna med syfte att visa för sina medlemmar ”vad Jimmie Åkesson och hans parti vill”. De senaste åren har ett stort antal LO-medlemmar börjat rösta på Sverigedemokraterna.

– Det finns inget annat parti i Sveriges riksdag som för en sådan antiarbetarpolitik. Varje gång du röstar i riksdagen om A-kassa så röstar du för att sänka den, säger Thorwalsson i programmet.

– Det gör jag inte alls, svarar Åkesson.

Han fortsätter:

– Det där är ohederlig tramspropaganda. Att vi väljer att rösta på alliansens budget är för att de vill spara på kostnader för invandringen.

Publicerad: