Journalist mördad – polis slår till mot maffiamän

avMartin Schori

Den slovakiske journalisten Jan Kuciak och hans flickvän hittades mördade.

Kuciak granskade ett antal italienska affärsmän med kopplingar till både den italienska maffian och den slovakiska regeringen.

Dådet har lett till en regeringskris i landet – och räder från polisen.

Jan Kuciak drev sajten Aktuality.sk där han granskade den ekonomiska brottsligheten i Slovakien.

I söndags hittades han och hans flickvän Martina Kusnirova ihjälskjutna i sitt hem utanför huvudstaden Bratislava.

Strax efteråt publicerades ett utkast av Kuciaks senaste artikel postumt. Artikeln handlade om kopplingar mellan högt uppsatta slovakiska politiker och italienska affärsmän med band till den italienska maffian 'Ndrangheta.

Två regeringstjänstemän som pekades ut i artikeln för att ha haft samröre med en italiensk maffiakopplad affärsman har redan tvingats lämna sina poster. Det har även Slovakiens kulturminister Marek Madaric gjort.

– Som kulturminister kan jag inte acceptera att en journalist mördas under ämbetsperiod, sade Marek Madaric i ett tv-sänt tal innan han avgick enligt Reuters.

1 av 4 | Foto: AP

Den slovakiska polisen har utlyst en belöning på motsvarande 10 miljoner kronor till den som kan bidra till att mordet klaras upp. Totalt ska tio personer omhändertas.

– Vi har tagit in både bevis och ett antal personer, de ska förhöras, säger landets polischef Tibor Gaspar till Reuters.

Personerna ska ha varit omnämnda i Kuciaks artikel i samband med det ”italienska spåret”.

Kuciak har tidigare rapporterat om den stora Panama-läckan.

Mordet är det andra uppmärksammade dådet mot en journalist i ett EU-land på bara ett halvår. I höstas sprängdes maltesiska Daphne Caruana Galizia ihjäl av en bilbomb.

I Slovakiens grannland Tjeckien poserade nyligen presidenten Milos Zeman med en AK47:a med texten ”för journalister” på en presskonferens.

Dagens tre rubriker 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM