Bror till avrättad gängledare skjuten i bil

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10 | Foto: ROGER LUNDSTEN

NYHETER

Gängledaren avrättades med 30 skott i en fritidslokal i stadsdelen Backa förra året.

I morse hittades hans 29-årige lillebror i en bil i Angered med så svåra skottskador att han senare avled på sjukhus.

– Han blev skjuten i huvudet, uppger en källa med insyn i utredningen.

Det var den 18 maj i fjol som två män attackerades inne i en lokal på Erikslundskolans skolområde vid Wadköpingsgatan i stadsdelen Backa i Göteborg. De två männen, en 29-åring och en 34-åring, vistades i lokalen tillsammans med ett tiotal andra personer när två andra män stormade in.

Attacken skedde omkring midnatt.

”Tömde ett helt magasin”

En av dem öppnade eld med en kulsprutepistol av modellen Ingram Mac-10. Enligt uppgift avlossades uppåt 30 skott mot männen.

– De tömde i stort sett ett helt magasin, uppgav en av Aftonbladets källor strax efter händelsen.

29-åringen, en tungt kriminellt belastad gängledare, träffades med flera skott i ansiktet och i buken och avled av sina skador. Den äldre mannen träffades inte direkt av några kulor men skadades av rikoschetter från kulsvärmen som riktades mot den yngre mannen.

Han fick skador på båda benen från studsande kulor och kulfragment men överlevde attacken.

I morse, nästan ett år efter det brutala attentatet i Backa, hittades den mördade gängledarens ett år yngre bror i en bil vid Gunnaredsterassen i Rannebergen i Angered.

Mannen hade så pass svåra skottskador att han senare avled på sjukhuset. Han blev, liksom sin bror, bara 29 år gammal.

Ledargestalter i Backagänget

Båda bröderna beskrivs av polisen som ledargestalter i det så kallade Backagänget. Enligt uppgifter till GP ska den yngre av dem övertagit ledarrollen efter avrättningen i fjol.

Den äldre av männen, som mördades i fjol, ska även ha haft kopplingar till Bandidos supportergrupp X-team. Han var också en av de män som dömdes för det spektakulära Landvetterrånet 2006. Det var i början av mars för åtta år sedan som flera rånare slog till mot flygplatsen. I en stulen Jeep körde tre män igenom grindarna till plattan där flygplanen parkerar. Med automatvapen attackerade de ett plan som anlänt från London - lastat med utländsk valuta värd 7,8 miljoner kronor.

De lämnade sedan en bombatrapp bredvid planet, brände upp två bilar och spred ut fotanglar på vägen för att stoppa förföljande poliser. Kuppen var enligt åtalet mycket välplanerad och styrdes från en sambandscentral på Ringön i Göteborg.

Kriminellt belastad

Den yngre brodern, som dödades i dag, dömdes redan 2005 när han bara var 19 år till fem månaders fängelse för ett flertal brott begångna mellan 2003 och 2005, bland annat grov stöld, narkotikabrott och olovligt brukande. Han förekom redan då under sex avsnitt i belastningsregistret.

I samband med fängelsedomen genomfördes en särskild personutredning. Där konstaterades att han ”bor hos sina föräldrar, saknar sysselsättning och narkotika har förekommit”. Vidare ska han under en stor del av övervakningen ”inte visat någon vilja att förändra sin situation.”

Sedan personutredningen 2005 har mannen dömts för ett flertal nya brott - i morse dog han på Sahlgrenska med svåra skottskador.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN