Wallström: naturligtvis ingen ursäkt från oss

avErik Melin

1 av 2

Saudiska medier har publicerat en artikel med rubriken ”Sverige säger förlåt” och en bild på sändebudet Björn von Sydow som bugar för landets prins.

Utrikesminister Margot Wallström säger att det handlar om tolkningsföreträde.

– Vi har naturligtvis inte bett om ursäkt för det vi tycker om demokrati och mänskliga rättigheter, säger hon i SVT:s Agenda.

Utrikesminister Margot Wallström (S) frågades i söndagskvällens Agenda ut om efterspelet kring det uppsagda Saudiavtalet och den diplomatiska kris mellan Sverige och Saudiarabien som för stunden verkar ha mojnat något.

I programmet visas bilden från Arab News, som Aftonbladet tidigare skrivit om, och utrikesministern fick frågan om Sverige verkligen bett om ursäkt för de uttalanden man gjort, vilket den saudiska tidningen skriver.

Wallström menar att Saudiarabien vill göra sin uppfattning till den allmänt rådande.

– Om man har en sån här kris, då handlar det om att skaffa sig tolkningsföreträde. Vi vet vad vi har sagt och det viktiga är att vi kan ha en ömsesidig respekt och dialog.

SVT: Men har ni sagt förlåt?

– Vi har naturligtvis inte bett om ursäkt för det vi tycker om demokrati och mänskliga rättigheter, åsikter som är allmänt kända. Vi har beklagat att det blivit ett avbrott i de diplomatiska förbindelserna och om det vi sagt kan ha tolkats som en kritik av islam.

”Sanningen den bästa följeslagaren”

Den saudiska kritiken mot Sverige har delvis handlat om uttalanden som Margot Wallström gjorde i februari i år. I riksdagen kallade hon då landet för en diktatur och kritiserade rättsväsendet i Saudiarabien, exemplifierat med den bloggare som dömdes till fängelse och 1 000 piskrapp.

SVT: Står du fast vid att Saudiarabien är en diktatur?

– Absolut, sanningen är den bästa följeslagaren, säger Wallström.

I programmet sa hon också att regeringen bett kungen att skriva det brev som Björn von Sydow överlämnade under sitt besök i Saudiarabien.

– Ja, det ingår i de diplomatiska verktygen vi har och vi vet att kungafamiljen sedan länge haft goda relationer med det saudiska kungahuset.

Efter programmet väntade Aftonbladet och andra medier utanför Agenda-studio för att få ställa frågor till Margon Wallström, något som annonserats på förhand. Ministern valde dock att ta en annan väg ut och undvek på så sätt pressens frågor.

ARTIKELN HANDLAR OM