Mystisk kraft rycker i vår galax

Uppdaterad 2015-04-02 | Publicerad 2015-04-01

En mystisk kraft suger åt sig vår galax och kan vara på väg att förändra universum.

Problemet är bara att ingen vet varför.

Tidigare i år presenterade ett forskarlag på University of Hawaii en karta över vår del av universum. Den visar att vår galax Vintergatan är en del av ett gigantiskt kluster av galaxer.

Klustret går under namnet Laniakea och består av mer än 100 000 galaxer och sträcker över en yta på 500 miljoner ljusår. Klustret är mycket större än vad forskare tidigare ens har kunnat föreställa sig.

I den del av Laniakea vi tillhör finns en mystisk kraft som påverkar allt runt omkring. Kraften går under namnet "The Great Attractor". Vi kallar den GA i resten av texten.

Ett äkta mysterium

2005 gjorde astronomer en ny undersökning som bekräftade två saker:

GA var mindre än vad man tidigare trott. Området var bara en tiondel av vad som förklarats i tidigare teorier.

GA suger åt sig vår galax Vintergatan, bort från det galaxkluster vi i dag befinner oss i.

GA suger åt sig allt i en rasande hastighet, närmare 22 miljoner kilometer i timmen. Men vad är det för kraft? Ingen vet. Enklaste beskrivningen är att det är ett ”gravitationshål” som skapar den brutala dragningskraften.

När GA upptäcktes på 1970-talet trodde forskarna de hittat ett svart hål. Problemet är att dragningskraften är alldeles för stark för att det ska kunna vara ett svart hål.

Trots mycket forskning finns det i dag inga svar på vad The Great Attractor är för något. 2014 publicerade ett forskarlag en ny teori om att GA är supergalaxklustret Laniakeas kärna. GA formar och suger åt sig allt i sin omgivning vilket gör att klustret konstant växer och förändras.

Trots kraften behöver du inte vara orolig, GA befinner sig miljontals ljusår bort och vår galax lär inte krocka med något på väldigt lång tid.

Följ ämnen i artikeln