Strid i FP – om integrationen

avMathias Asplund

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Birgitta Ohlsson och Jan Björklund.

Det är upplagt för strid i Folkpartiet – om partiets integrationspolitik.

Ekot erfar att tidigare EU-minister Birgitta Ohlsson går emot partiledaren Jan Björklund inför partiets landsmöte i höst.

Partiledaren Jan Björklund (FP) presenterade i januari partiets nya förslag om integrationspolitiken. Det ledde till öppna protester från ledande politiker i Folkpartiet. Jan Björklund vägrade då debattera frågan med FP-toppen Frida Johansson Metso i direktsänd tv.

Tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson, som sitter i partiledningen och är utrikespolitisk talesperson, var en av de starkaste kritikerna mot förslagen. Hon vände sig först och främst emot förslaget om att inte längre ge permanenta uppehållstillstånd.

Den integrationspolitiska grupp som Björklund ställt sig bakom vill ha tillfälliga uppehållstillstånd som gäller de tre första åren, eller tills den asylsökande jobbar och tjänar pengar.

Strid på landsmötet

Birgitta Ohlsson ska, vad Ekot erfar, gå tvärt emot sin partiledare och med en motion till partiets landsmöte i november kräva att förslagen inte blir verklighet.

Ekot erfar också att flera motioner till landsmötet kommer att följa hennes linje, att permanenta uppehållstillstånd är det bästa.

Vill vara mer restriktiva

En annan falang inom partiet vill tvärtom ha en ännu mer restriktiv integrationspolitik än de förslag som lagts fram av partiet, enligt Ekot.

I Björklund-falangen finns förra integrationsministern Erik Ullenhag.

– Permanenta uppehållstillstånd är som huvudregel bättre än tillfälliga ur integrationssynpunkt. Den stora skillnaden är att arbetsgruppen undantar barnfamiljer, säger han till Ekot.

Aftonbladet har sökt Birgitta Ohlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM