Ebba Busch Thor på SD:s önskelista

Inför extravalet hade Sverigedemokraterna planer på att värva flera toppolitiker från Kristdemokraterna.

Det handlade bland annat om nuvarande KD-ledaren Ebba Busch Thor, ex-ministern Mats Odell och KDU:s Sara Skyttedal.

– Eftersom vi är ett parti som växer väldigt fort kan vi ha nytta av att knyta till oss duktiga och kompetenta politiker, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

Den 3 december förra året meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att han den 29 december skulle utlysa extraval som skulle hållas i mars.

Sex dagar senare samlades SD:s partiledning och flera nära medarbetare för ett möte på riksdagskansliet för att planera inför valrörelsen.

Ett mötesprotokoll som Aftonbladet och sajten Nyheter Idag, som står SD nära, tagit del av visar att en ny strategi diskuterades, där målet var att locka över flera tunga politiker från Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Med på mötet fanns vikarierande partiledaren Mattias Karlsson, dåvarande partisekreteraren Björn Söder, ekonomiska talespersonen Oscar Sjöstedt, riksdagsledamöterna Per Ramhorn och Martin Kinnunen, pressekreteraren Henrik Vinge samt kommunikationschefen Joakim Wallerstein.

Under punkten "Eventuella KD-överhopp" nämns flera tunga KD-företrädare som diskuterades. Det handlade bland annat om Ebba Busch Thor, som den 25 april i år valdes till ny KD-ledare och som i morgon håller sitt första tal som partiledare i Almedalen.

Vid tiden för mötet var det ännu inte känt att Göran Hägglund planerade att avgå och Busch Thor var då oppositionsborgarråd i Uppsala.

Ville värva flera KD-toppar

På listan fanns även ex-ministern Mats Odell, KDU-ordföranden Sara Skyttedal samt förre KDU-ordföranden Charlie Weimers, som även arbetat som politiskt sakkunnig åt Göran Hägglund.

Henrik Vinge, presschef hos SD, bekräftar att planerna fanns.

– Eftersom Sverigedemokraterna är ett parti som växer väldigt fort kan vi ha nytta av att knyta till oss duktiga och kompetenta politiker. När Stefan Löfven hade utlovat extraval i december blev det här något som aktualiserades för oss, att se över vad det fanns för möjligheter.

Han säger att "det fanns ett antal personer som på olika sätt signalerat att de står närmare SD än vad man gör övriga partier i frågor som är centrala för SD".

– Då blev det intressant att titta närmare på det och de personerna.

Vinge vill inte kommentera om det togs kontakt med personerna.

– Jag vill inte kommentera om det eventuellt funnits några diskussioner och vad det i så fall ledde fram till.

Mats Odell säger att han "aldrig någonsin haft en tanke på att något sådant skulle föresväva någon" som att han skulle byta parti.

– Jag har varit aktiv i KD i över 40 år och särskilt eftersom Sverigedemokraterna är det parti som ligger kanske allra längst ifrån vad jag över huvud taget kan tänka mig, säger han.

Sara Skyttedal, ordförande i ungdomsförbundet KDU, säger att hon inte förstår varför hon är med på listan.

– Det är lika obegripligt som att jag inte är högre upp på alla snyggast-listor. Jag kan inte kommentera varför jag finns på andras listor eller inte. Jag har ingen som helst kontakt med dem, säger hon.

Även flera andra namn diskuterades, en av dem var Magnus Sjödahl (KD), som satt i riksdagen 2013-2014. Han nämns som "en person som Ramhorn känner och som åkt ur socialutskottet". Sjödahl säger till Aftonbladet att han inte känner till uppgifterna och att det inte skulle varit aktuellt.

– Jag vet inte vad som ligger till grund för det. Jag är en person som försöker vara snäll och trevlig mot de flesta. Per Ramhorn träffade jag i socialutskottet där vi satt bredvid varann. Vi småpratade och båda kom från Skåne. Sedan om han uppfattade att jag var sugen på att gå över vet jag inte. Det har aldrig varit aktuellt för mig att byta parti, jag gick med i KD för 40 år sen.

Skulle erbjuda topplatser på listor

Men SD-ledningen diskuterade också en centerpartist. Staffan Danielsson, som ofta gått emot sitt parti i frågor om migration, pekades ut som "intressant". Han satt i riksdagen fram till valet 2014, då han förlorade sin plats. Efter sommaren tar han dock åter plats i kammaren, då Lena Ek (C) meddelat att hon ska lämna.

Han känner inte till uppgifterna.

– Det är inte aktuellt. Jag är centerpartist sedan 30 år och en väldigt stark sådan. Sedan tänker jag själv i migrationspolitiken och tycker att Sverige borde anpassa några asylregler i EU-riktning och det har jag drivit några år. Men det gör jag inte för att SD finns och tycker så, det är för att jag glömmer bort att de finns och tänker själv.

Även Annelie Enochson, riksdagsledamot för KD 2000-2014, diskuterades men hon avskrevs.

Partiledningen var inte främmande för att ge de eventuella nyrekryteringarna toppositioner på SD:s riksdagslistor inför extravalet. I dokumentet från mötet står:

"De första 60 namnen är satta av valkonferensen. Partistyrelsen har möjlighet att göra sena förändringar vid behov. Vi är öppna för möjligheten att plocka bort någon av de befintliga ledamöterna om det finns skäl till det."

Den 28 december meddelade Stefan Löfven att det inte skulle bli något extraval. I stället hade regeringspartierna och Alliansen slutit decemberöverenskommelsen.

Aftonbladet har sökt Charlie Weimers för en kommentar. Ebba Busch Thors har genom sin pressekreterare avböjt att kommentera.

Publisert:

LÄS VIDARE