Flyktingkatastrofen

All tågtrafik stoppas mellan Danmark och Tyskland

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

All tågtrafik mellan Danmark och Tyskland stoppas, enligt Danmarks Radio.

Samtidigt har dansk polis stängt av E47 och infört flygförbud över vägen där många flyktingar går mot Sverige.

Ett flyktingbarn på stationen i Rödby.

Runt 3 000 flyktingar från främst Syrien har anlänt till Danmark sedan i söndags, enligt den danska Rikspolisen.

Nu har polisen i landet stoppat all tågtrafik mellan Tyskland och Danmark. Beslutet meddelades via tågoperatören DSB under onsdagen efter att polisen under morgonen haft ”förhandlingar” med cirka 200 flyktingar som inte velat lämna det tåg de ankommit med.

Tågtrafiken är nu inställd till både Rødby och Padborg i Sønderjylland på obestämd tid.

Nu tillåts inte heller passagerare som anländer till färjorna till fots att resa, uppger Danmarks Radio.

Bussas till registrering

Vid 17.30-tiden fortfarande pågår samtal med cirka 240 flyktingar som sitter i två tåg i Rødby och inte vill gå av, uppger Sydjyllandspolisen.

Cirka 100 människor har under dagen följt med polis till en skola som nu fungerar som boende för de flyktingar som kommit till Danmark de senaste dagarna. Enligt dansk polis bussas människorna dit och fokus ligger på ”registrering”.

Vilket också uppges vara orsaken till att flyktingarna inte vill lämna tåget. De vill fortsätta till Sverige, något som inte går om de registreras i Danmark.

– Vi har en mycket svår uppgift i att hantera alla som reser in för de flesta vill inte komma i kontakt med oss eller registreras, säger Svend Larsen vid danska rikspolisen.

De som tar sig till Sverige och har registrerats eller sökt asyl i Danmark redan kommer att skickas tillbaka, enligt Migrationsverket.

Vissa undantag kan dock göras i enlighet med förordningen.

”Kändes som en polisstat”

Till exempel för dem som har familj i Sverige och hänsyn ska också tas till individens personliga situation, exempelvis hälsotillstånd.

– Men avsteg från Dublinförordningen görs väldigt sällan, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till TT.

Tidigare på onsdagen stoppades en färja från Puttgarden från att angöra hamnen i Rødby. I en dryg timme fick Scandlines-färjan vänta till havs. När de till slut anlände väntade ett stort polisuppbåd som tog sin in i det tåg som fanns ombord på färjan.

– Det kändes som att komma till en polisstat. Det var en obehaglig känsla när bogvisiret åkte upp och vi möttes av ett 50-tal väntande poliser, säger Malmöbon Björn Wahlström, som ostört kunde köra av med sin bil i Rödby, till Sydsvenskan.

Den danska polisen uppger också att på grund av flyktingsituationen i Rødby har de i samarbete med sina tyska kollegor ”beslutat att det inte ska ankomma fler flyktingar från bland annat Syrien och Irak med färjorna till Rødby”. Beslutet har de fattat för att ”upprättahålla ordningen och säkerheten i Rødby”, uppger Sydjyllandspolisen.

Flygförbud över motorväg

Motorvägen E45 har också stängts av för trafik mellan avfart 70 och 73 norrut och mellan avfart 69 och 75 söderut eftersom det är stora grupper flyktingar som går på dem, skriver Sydjyllandspolisen på Twitter.

Under onsdagen har också cirka 300 människor som anlänt till Danmark tidigare i veckan och som inkvarterats på en skola i Frøslev bestämt sig för att lämna skolan för att gå längs vägarna mot Sverige, skriver dansk polis i ett pressmeddelande.

– Vi försöker att med dialog få tillbaka dem till skolan, säger Hans Roost vid Sydjyllandspolisen.

Polisen har också utfärdat flygförbud över vägarna och uppger att det beror på att det skrämmer de flyktingar som går där, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Så leder flyktingarnas farliga vägar till Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Danmark