Flyktingkatastrofen

EU-parlament röstar om asyldelning

Robert Fico, Slovakiens premiärminister.
Robert Fico, Slovakiens premiärminister.

NYHETER

EU-parlamentet försöker sätta press på medlemsländerna genom att rösta om kommissionens förslag till asylfördelning.

Från Slovakien hörs dock fortfarande ett skarpt och envist nej.

– Ingen ska tala om för oss vad vi ska göra, sade premiärminister Robert Fico i det slovakiska parlamentet på torsdagen, enligt Reuters.

Fico lovade samtidigt att med alla till buds stående medel kämpa mot införandet av obligatoriska kvoter av asylsökande och meddelade att han inte tänker acceptera beslut som fattats med kvalificerad majoritet, i stället för enhällighet.

Parlamentet trycker på

EU:s migrationsministrar misslyckades i måndags med att nå enighet om EU-kommissionens förslag om att gemensamt fördela 120 000 av de asylsökande som nyligen anlänt. Inför det nya försök som ska göras nästa vecka trycker EU-parlamentet på genom att hålla sin omröstning i frågan redan på torsdagen – trots att frågan knappt ännu hunnit beredas.

”Leder till mänskligt lidande”

Omröstningen har visserligen ingen juridisk betydelse så länge som medlemsstaterna inte kommer överens, men blir ändå en stark politisk signal.

– Vintern kommer. Om vi inte löser det här så kommer det att leda till mänskligt lidande och spänningar mellan medlemsstaterna som EU inte har råd med, varnade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans inför EU-parlamentet på onsdagen.

TT

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flyktingkatastrofen

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

EU