Spionerar på försvarsanställda – via Facebook

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:

”Främmande makter tar del av informationen och lägger pussel”

1 av 2 | Foto: TT
”Den stora skillnaden mot i dag är alla möjligheter som sociala medier och cybersfären ger att kartlägga människor”, säger Gunnar Karlson, chef för Militära underrättele- och säkerhetstjänsten, till DN.

Andra länders spionage mot Sverige blir alltmer intensivt.

Främmande makter har börjat kartlägga personal i den svenska Försvarsmakten via Facebook.

Det uppger Gunnar Karlson, chef för Militära underrättele- och säkerhetstjänsten, i en intervju med Dagens Nyheter.

En diskret klädd person, som smyger omkring i gathörn eller sitter nedsjunken i bilar för att observera hemlig verksamhet. Så ungefär ser den klassiska bilden av en spion ut.

Men enligt Gunnar Karlson, chef för den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, är den beskrivningen tämligen omodern.

Uppmanar till försiktighet

I en DN-intervju säger Karlson att främmande makter använder bland annat Facebook för att spionera på försvarsanställda.

– Den stora skillnaden mot i dag är alla möjligheter som sociala medier och cybersfären ger att kartlägga människor, säger han.

– Som anställd i Försvarsmakten ska man tänka efter vilka uppgifter man lägger ut i sociala medier. Främmande makter tar del av informationen och lägger pussel.

Ryssland största hotet

Enligt Säkerhetspolisens årsrapport är det Ryssland som utgör det största hotet mot Sveriges säkerhet. Därefter kommer Kina följt av Iran.

”Rysslands spionage i och mot Sverige är mycket omfattande. Det har dessutom ökat i anslutning till kriget i Ukraina”, skriver Säpo i rapporten, enligt DN.

Publicerad: