Flyktingmottagandet i Sverige

Anna Kinberg Batra: ”Vi har misslyckats med integrationen”

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Moderaterna vill att EU:s medlemsländer binds att ta emot flyktingar – men vill inte se ett liknande krav för de svenska kommunerna.

Samtidigt ställer sig Folkpartiet på regeringens sida och vill se en sådan lagstiftning.

– Det syns och ska synas att vi är fyra olika partier i Alliansen, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Andelen flyktingar de svenska kommunerna tar emot skiljer sig markant runt om i landet.

Moderaterna vill att EU:s medlemsländer hanterar den stora flyktingkrisen genom att medlemsländerna förbinder sig att ta emot en kvot av flyktingar uträknat på bland annat ländernas folkmängd och ekonomi.

Men man ställer sig inte bakom ett liknande krav på de svenska kommunerna.

Oenighet i Alliansen

Regeringen vill driva igenom en lagstiftning där ett sådant regelverk ska appliceras på kommunerna – och har fått stöd av Allianspartiet Folkpartiet.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kommenterade på söndagskvällen den oeniga Alliansen i SVT:s ”Agenda”.

– Det syns och ska synas att vi är fyra olika partier i Alliansen. Men det här är inte avgörande för att vi vill och kan regera tillsammans, säger M-ledaren.

Flera av de kommuner som tar emot en liten andel flyktingar styrs av Moderaterna, vilket Aftonbladets granskning har visat.

– Fler kommuner behöver ta mer ansvar än vad de gör i dag. Det är en dialog vi har med varandra och det förväntar jag mig runt om i landet. Men om vi ska underlätta för det krävs reformer som gör att integrationen fungerar bättre. Vi har misslyckats med integrationen, säger Anna Kinberg Batra i ”Agenda”.

Programledaren Camilla Kvartoft försökte förgäves få Kinberg Batra att svara på frågan varför kravet bör ställas på EU:s medlemsländer och inte på kommuner i Sverige.

– Det gäller liknande på Europanivå att vi har ett stort ansvar som vi måste ta tillsammans. Och för att det ska gå måste alla vara med påd et.

Kvartoft: Du vill ha bindande kvoter i EU men den principen ska inte gälla hemma i Sverige?

– Jag vill ha konkreta resultat på Europanivå och att fler tar ansvar. I Sverige att de som kommer hit kommer få arbete och egen försörjning, säger M-ledaren.

”En akut situation”

Anna Kinberg Batra ser allvarligt på flyktingkrisen i Europa, som fått mycket uppmärksamhet i samhällsdebatten den senaste tiden.

– Vi har en akut situation och den måste Europa lösa tillsammans. Att Sverige och Tyskland är de som tar mest ansvar har varit känt länge men nu måste vi få fram konkreta resultat att fler länder tar mer ansvar, säger hon i ”Agenda”.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Anna Kinberg Batra

Alliansen

Moderaterna