Tio döda i explosion i Istanbul

Av: Erik Wiman, Jon Demred, Karin Lindblom

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänkt självmordsdåd i populära turistkvarter

1 av 7

En kraftig explosion inträffade i förmiddags i centrala Istanbul. Minst tio personer ska ha dödats och 15 skadats, uppger turkiska myndigheter.

Turkiets president, Erdogan, säger att attacken utfördes av en syrisk självmordsbombare.

Senare gick landets premiärminister ut och sa att Islamiska staten ligger bakom dådet.

Turkiska myndigheter säger att majoriteten av de döda är tyskar.

Explosionen inträffade i förmiddags på det stora torget i den turisttäta stadsdelen Sultanahmet i Istanbul. Vittnen uppger att explosionen var mycket kraftig. Enligt lokala medier ska minst tio personer ha dödats, uppgifter som bekräftas av turkiska myndigheter. En anonym turkisk regeringskälla säger till AP att nio av de döda är tyska medborgare. Därutöver ska ytterligare 15 personer ha skadats.

Turkiets premiärminister, Ahmet Davutoglu, säger att Islamiska staten ligger bakom självmordsattacken.

Han bekräftar också att de flesta av dödsoffren är tyska medborgare. Han har uttryckt sina kondoleanser till Tysklands förbundskansler, Angela Merkel.

Tidigare under eftermiddagen sa Merkel att hon inte fått bekräftat att tyskar var bland de döda, men att det var högst troligt.

– I dag attackerades Istanbul; Paris har attackerats; Tunisien har attackerats, Ankara har attackerats förr. Den internationella terrorismen har återigen visat sitt fula tryne, sa hon enligt nyhetsbyrån AP.

Tyska turister

Bland de skadade ska flera utländska turister finnas, bland dem tyskar och norrmän, men det finns inte några uppgifter om svenskar bland dem. Tyska myndigheter råder sina medborgare att undvika turisttäta områden.

Enligt Skynews ska en av de döda vara en misstänkt självmordsbombare. Även Turkiets president Erdogan hävdar i ett uttalande att attacken genomfördes av en syrisk självmordsbombare.

Turkiets vice premiärminister, Numan Kurtulmus, har sagt att självmordsbombaren var en 28-årig syrisk medborgare.
Den uppgiften är ännu obekräftad. Detsamma gäller uppgiften om att sprängmedel även ska ha placerats under en bänk på en spårvagnshållplats vid Sultanahmet-torget.

Hela området har utrymts av polisen, enligt turkiska CNN. Turkiska myndigheter har också begränsat mediernas möjligheter att rapportera om dådet.

Populärt turistmål

Den historiska stadsdelen Sultanahmet rymmer flera av Istanbuls främsta sevärdheter, bland andra Blå moskén från 1600-talet och Hagia Sofia.

Utrikesdepartementet har inte några uppgifter om att svenskar ska ha kommit till skada i explosionen.

– Vi hörde explosionen, den ägde rum på andra sidan Gyllene hornet. Vi följer naturligtvis nyhetssändningarna och har varit i kontakt med Istanbuls civila myndigheter, säger Sveriges generalkonsul Jens Odlander till TT.

Explosionen hördes över en stor del av Istanbul.

– Jag bor tre kilometer från Sultanahmet och hörde explosionen när jag satt på min balkong, säger Tarkans Gülen som tidigare bott i Sverige till Aftonbladet.

– Det inträffade exakt klockan 10.18. Jag trodde först att det var något som rasat eftersom det är storm här, men sedan hörde jag att det var en attack.

Publicerad:

LÄS VIDARE