Dumpar tusentals ton giftig aska på allmän soptipp

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Chefens försvar: ”Vet var föroreningarna finns”

Foto: TOMAS BERGMAN

Lidköpings kommun importerar sopor från utlandet – och den giftiga askan dumpas på en plats som är avsedd för ofarligt avfall. Värmeverket fick 25 miljoner för förbränningen förra året, rapporterar SVT Nyheter.

Precis som många andra svenska kommuner tar Lidköping emot sopor från andra länder för att förbränna dem. En stor del av skräpet är så giftigt att både länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen anser att det måste hanteras som farligt avfall. Detta eftersom prover visat på höga halter av tungmetaller.

Tiotusentals ton

Men trots det så dumpas askan på en plats som är avsedd för ofarligt avfall på den kommunala soptippen i Lidköping, rapporterar SVT Nyheter. Totalt handlar det om tiotusentals ton giftig aska som hamnat på tippen vid Vänerns strand.

”Vet var de finns”

Men enligt länsstyrelsen kan den giftiga askan orsaka långvariga problem i vattenmiljön. Det förnekar dock representanter för värmeverket.

– När vi bränner avfall så binder vi föroreningarna i askan och då vet vi var de finns, säger Peter Johansson chef för Lidköpings värmeverk till SVT.

Publicerad: