Förbjuder obegränsad påfyllning av läsk

avMalin Wigen

Foto: TT
Frankrike har infört ny lag

För att motverka övervikt och fetma är det inte längre tillåtet att sälja obegränsat med läsk, eller erbjuda det gratis, i Frankrike, skriver BBC.

I Frankrike har det sedan tidigare varit skatt på livsmedel som läsk – detta för att motverka övervikt och fetma. Och från och med nu är det även olagligt att sälja obegränsat med läsk till ett fast pris eller att erbjuda det gratis. Lagen gäller, förutom läsk, dryck som innehåller tillsatt socker eller sötningsmedel som till exempel energi- och sportdryck. Det är offentliga matställen, från snabbmatsställen till skolmatsalar, som påverkas.

Lagen röstades igenom år 2015 som en del av ett större reformpaket gällande hälsan. Syftet med lagen är att ”minska, speciellt bland unga, risken för att drabbas av fetma, övervikt och diabetes”. Detta enligt världsorganisationens WHO:s riktlinjer, skriver BBC.

Så många lider av fetma

En rapport som kom nyligen visar att 15,3 procent av den franska befolkningen lider av fetma – vilket gör att landet placerar sig strax under EU-snittet. Över 50 procent av den manliga befolkningen över 30 ska vara överviktiga eller lida av fetma – av den kvinnliga befolkningen i samma ålderspann är det 41 procent som gör det.

WHO har tidigare gått ut med rekommendationer om ett införande av läskskatt för att motverka fetma. I USA har visa städer infört denna typ av skatt – till exempel Philadelphia och San Fransisco. Även länder som Mexiko, Sydafrika och Storbritannien har infört en liknande skatt eller kommer att göra det, skriver BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM

WHO

Livsmedel