Över hundra änder har hittats döda: ”Har blivit förgiftade”

avMalin Wigen

Foto: Mariefreds Tidning
Flera änder hittades döda och döende.

Kommunjägaren Pelle fick rycka ut när han fick ett larm om att ett flertal änder låg döda och var döende. Han misstänker att någon förgiftat dem, skriver Strengnäs Tidning.

– Jag tycker att det här är fruktansvärt. Jag blir så förbannad att jag skakar, säger han till tidningen.

På fredagsförmiddagen fick kommunjägaren Pelle Thorsell ett larm om cirka 150 änder som var döda och döende i centrala Mariefred. När han kom till platsen var han tvungen att avliva de flesta av dem som fortfarande var levande. Enligt Pelle visade änderna samma symptom som de änder som blev förgiftade förra året med råttgift.

– Först simmar de runt i en cirkel, sedan tippar de upp och ner. Förra året fick jag avliva ett femtiotal halvdöda änder som vi sedan skickade på obduktion. Då konstaterades det att de blivit förgiftade med råttgift, säger han till Strengnäs Tidning.

Även räddningstjänsten fick rycka ut då många av änderna låg ute på isen.

— Jag ska försöka ta mig ut och avliva dem jag inte har nått. Sedan ska vi samla ihop alla kropparna så att inte något annat djur äter dem och får i sig eventuellt gift, säger han.

”Har gått för långt”

Enligt vittnen ska änderna sett ut att må bra vid åttatiden på fredagsmorgonen. I och med att förloppet gått så snabbt tror Pelle därför att de matats med råttgift på förmiddagen.

– Jag tycker att det här är fruktansvärt. Jag blir så förbannad att jag skakar. Man kan tycka vad man vill om änderna men när man förgiftar dem med råttgift har man gått för långt, säger Pelle Thoresll.

Strängnäs kommun har polisanmält händelsen och statens veterinärmedicinska ska undersöka om det rör sig om en förgiftning, skriver Strengnäs Tidning.