Vita huset: ”Måste påminna folk om att världen är farlig”

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump beskyller medierna för att mörka terrordåd.

Enligt bedömare är ett av hans mål att sprida rädsla.

Vita husets pressekreterare Sean Spicer medger nu att syftet är att föra människors tankar till hotet från IS och andra terrorgrupper:

– Vi måste påminna folk om att världen är en väldigt farlig plats.

Foto: Carolyn Kaster/AP
Sean Spicer under dagens pressträff.

USA:s president Donald Trump inledde veckan med en ny attack mot medierna. Vid ett besök på flygbasen MacDill hävdade han felaktigt att journalister inte bevakar terrordåd.

– Det har gått så långt att det inte ens rapporteras om det. I många fall så vill inte de väldigt, väldigt oärliga medierna rapportera om det, sa Trump.

Senare släppte Vita huset en lista på 78 påstått underrapporterade attacker. Där ingår ett brandattentat mot en muslimsk bönelokal i Malmö i oktober förra året, som fick stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands.

”Får aldrig slappna av”

Risken för terrordåd är också president Trumps viktigaste argument för att det kontroversiella inreseförbudet är nödvändigt, trots att statistiken talar emot honom.

Flera amerikanska bedömare, däribland CNN:s utrikespolitiska expert Fareed Zakaria, menar att syftet med Trumps terrorutspel är att sprida rädsla:

– Trump har utnyttjat människors rädsla under hela sin politiska karriär. Nu försöker han framställa sig som landets beskyddare, och väljer att straffa vanliga män, kvinnor och barn som flyr från terror.

Under en presskonferens på tisdagen pressades Vita husets pressekreterare Sean Spicer om motiven till att publicera terrorlistan. Han medgav då att administrationen vill belysa hotet från terrororganisationer.

– Vi måste påminna människor om att jorden är en väldigt farlig plats, och att IS är mycket kapabla att planera och genomföra fruktansvärda dåd, sa han.

– Presidenten anser att vi måste påminnas om att grupper som IS försöker skada oss och att vi aldrig får slappna av.

Försvarar angrepp mot domaren

Sean Spicer förnekade dock att Donald Trump försöker sprida rädsla bland det amerikanska folket.

– Det handlar inte om det, men presidenten vill försäkra amerikanerna om att han gör allt för att vårt land ska vara säkert.

Efter att inreseförbudet stoppades har Trump flera gånger angripit domaren som klubbade beslutet.

”Jag kan inte förstå att en domare utsätter vårt land för en sådan fara. Om något händer, skyll på honom och vårt rättssystem. Folk strömmar in. Dåligt!”, twittrade presidenten i en av sina tirader.

Trumps attacker mot domaren har fått hård kritik. Under presskonferensen försvarade Spicer presidentens twittrande.

– Jag anser att poängen med tweeten är tydlig. Det presidenten vill betona är att han gör allt han kan för att hålla landet säkert. Han vill inte hamna i en situation där vi i efterhand ångrar att vi inte gjorde tillräckligt för att skydda landet och det amerikanska folket, sa pressekreteraren.

ARTIKELN HANDLAR OM