Vd:n byts ut efter Aftonbladets avslöjande

NYHETER

I juni avslöjade Aftonbladet hur ledningen för det kundägda försäkringsbolaget Brandkontoret delade ut lägenheter till vänner och avlägsna släktingar.

Vd:n Torbjörn Callvik som försåg sig själv och sina två barn med lägenheter har nu fått hård kritik av bolagets internutredare och är inte längre välkommen på jobbet.

– Vi konstaterar att han har sagt upp sig och vi har väl inte protesterat, säger nytillträdde styrelseordföranden Jan Ellström.

Foto: Jerker Ivarsson

Det var i samband den stora artikelserien Kontrakten som handlade om fusket på bostadsmarknaden som Aftonbladet kunde avslöja Torbjörn Callvik och lägenhetsrullningen på Brandkontoret.

Själv försåg han sig med en takvåning på Östermalm med terrass i västerläge och en makalös utsikt över Stockholm. Han hade då redan en villa som han sålde innan han flyttade in i den nyrenoverade drömvåningen. Han har också gett båda sina söner lägenheter från det kundägda bolaget.

Fallskärm på 2,3 miljoner

Han är nu "arbetsbefriad" och får en fallskärm på 2,3 miljoner.
Callvik blev  tagen ordentligt i örat innan han lämnade sitt kontor för gott i måndags. Enligt internutredarna har han gått bakom ryggen på styrelsen när han gav sina barn lägenheter.

Det är inte bara hans släktingar som fått hyreslägenheter i Stockholms innerstad, Callvik gav också en attraktiv bostad till sin vän Caroline af Ugglas som sitter i styrelsen för AMF.

En tid efteråt fick Callvik en styrelsepost i AMF.

Gav lägenhet till Caroline af Ugglas

När Aftonbladet frågade Callvik i somras varför han gav en lägenhet till af Ugglas uppgav han att det var som en gentjänst för att hon hade tipsat om aktieaffärer.

Totalt har Callvik delat ut över 20 lägenheter i Stockholms innerstad sedan han tillträdde 2012.

– Om vi nu ska gå in på Torbjörn så bör man om man är vd i bolaget ta upp det med styrelsen innan man hyr ut till sina egna barn, säger Jan Ellström.

Det har han inte gjort?

– Nej, och det har han fått kritik för. Självklart.

Har ni förtroende för Torbjörn Callvik?

– Det vill jag inte gå in på.

”Knappast olagligt, men olämpligt”

Brandkontorets styrelseordförande fram tills i måndags, Hans Benndorf,  har tagit över som tf vd tills man hittar en ny person till posten. Styrelsens vice ordförande Jan Ellström tog samtidigt över som ordförande.

– Vi har låtit internrevisionen göra en utredning kring det här med utdelningen av bostäder som ni skrev om i Aftonbladet. Utredningen har kommit fram till att det vi har gjort knappast är olagligt, men olämpligt.

Styrelsen får sig också en släng kritik av utredarna för att inte ha följt upp lägenhetsrullningen ordentligt.

– Nu ändrar vi policyn för det här. Vi kommer bara hyra ut till personal och befintliga hyresgäster, resten lämnar vi till bostadsförmedlingen, säger Jan Ellström.

Får tolv månadslöner

Enligt den officiella versionen har Callvik inte fått sparken. Men han får 12 månadslöner, vilket enligt årsredovisningen bara ges i samband med uppsägning från företagets sida.

En vd som säger upp sig själv ska enligt avtalet bara få sex månadslöner.
Jan Ellström uppger att Brandkontoret har bjudit Callvik på sex månadslöner extra.

Så när Callvik lämnade jobbet i måndags försäkrade han sig om att få 2,3 miljoner – utan att göra någonting.

När Aftonbladet vill fråga Callvik om hela affärer ringer han inte upp, utan skickar bara ett sms:

”Jag har på egen begäran sagt upp mig på Brandkontoret för att anta nya utmaningar i livet.”