Misstänkt gruppvåldtäkt sändes på Facebook

Facebook efter misstänkta våldtäkten: ”Ett hemskt brott”

avDennis Jörnmark Callstam

1 av 2

Under helgen ska hundratals Facebookanvändare ha följt en direktsändning av en misstänkt våldtäkt på sajten. Nu uttalar sig Facebook om det inträffade.

”Det är ett hemskt brott”, skriver Peter Münster, kommunikationschef, i ett mejl till SVT.

Det var under natten till söndagen som en misstänkt våldtäkt i Uppsala direktsändes i en svensk Facebookgrupp. Hundratals användare ska ha följt det som hände minut för minut.

Reaktionerna på det inträffade har varit starka. Facebooks representanter har inte velat ställa upp på en intervju om direktsända brott för SVT, utan väljer istället att mejla en kommentar.

”Detta är ett hemskt brott och vi tolererar inte den här sortens innehåll på Facebook”, skriver Peter Münster, Facebooks kommunikationschef för den nordiska marknaden.

När någon registrerar ett konto på Facebook förbinder sig personen att följa vad som kallas ”communityregler”, som ska reglera vad en användare får eller inte får ägna sig åt på sajten. Dessutom, hävdar Münster, jobbar Facebook dygnet runt för att kontrollera att otillåtet material tas bort.

”Vill avbryta strömmarna”

Sajten förlitar sig på att enskilda användare anmäler den här typen av innehåll. Münster skriver att sidans system ska säkerställa att känsligt material hanteras skyndsamt.

”Om någon kränker våra communityregler medan de använder Live (Facebooks direktsändningsfunktion) så vill vi avbryta dessa strömmar så snabbt som möjligt när de rapporteras till oss”, skriver Münster.

Kommunikationschefen skriver vidare att Facebook samarbetar med svensk polis. De delar med sig av material från direktsändningarna om polisen begär detta. Extra viktigt är det i fall som rör unga människors säkerhet.

Tre personer har gripits efter händelsen i Uppsala, misstänkta för bland annat våldtäkt.