Obamas destination efter installationen: Palm Springs

NYHETER

WASHINGTON. Ingen väckarklocka – men desto mer golf och kvalitetstid med hustrun i soliga Kalifornien.

Det är vad som väntar president Barack Obama när hans tid i Vita huset är över.

Foto: AFP
Barack Obama.

Tänk dig att bli president i USA. Från en dag till en annan blir du överbefälhavare för världens mäktigaste armé, du får tillgång till koderna för att avfyra kärnvapen och oräkneliga inrikespolitiska problem hamnar i ditt knä.

Det är nog ingen överdrift att påstå att jobbet skulle upplevas som rätt pressande för de flesta.

Tänk dig sedan att du blir sittande på din post i åtta år. Då ligger det inte särskilt långt bort att anta att en viss lättnadskänsla skulle infinna sig den dag då uppdraget är över.

Skippar väckarklockan

Detta är precis vad som väntar för Barack Obama på fredag. Och han verkar onekligen ganska laddad.

Vita husets avgående pressekreterare Josh Earnest har tidigare sagt att Barack och Michelle Obama kommer att lämna Washington för att ta en rejäl semester direkt efter installationen av Donald Trump.

Till CBS-programmet 60 Minutes har president Obama uppgett att han ser fram emot att inte ställa klockan, och att han och Michelle har ”en del att ta igen”.

Tar helikoptern från DC

Nu rapporterar kändissajten TMZ att presidentparet kommer att resa till Palm Springs i Kalifornien. Hur planerna ser ut för semestern är oklart, men det det är inte osannolikt att det blir en del golf. Obama har tidigare gått flera rundor på banor i trakten.

Josh Earnest, pressekreterare i Vita huset, bekräftar uppgifterna om det soldränkta resmålet.

– Barack Obama har lovat att åka till ett ställe som är varmare än Washington, och Palm Springs passar bra för det, säger han vid en presskonferens.

Enligt TMZ kommer Michelle och Barack lämna Capitol Hill i en helikopter för att flyga till militärbasen Andrews, en bit sydöst om Washington.

Därifrån flyger de till Palm Springs med samma plan som Obama använt under sin tid i Vita huset. Det kommer dock inte att kallas Air Force One, eftersom Obama då lämnat presidentposten.

Får fixa flyget själva

Efter semestern ska makarna återvända till Washington. Familjen Obama kommer att bo där tills yngsta dottern Sasha har gått klart skolan.

Resan tillbaka till huvudstaden får Michelle och Barack ordna på egen hand. Då står nämligen inget regeringsplan längre till deras förfogande.