AKB till avhoppade Moderaten: Lämna din plats

Anna Kinberg Batra kräver att Patrick Reslow lämnar sin riksdagsplats.

Det berättar M-ledaren när Aftonbladet möter henne i Uppsala.

– Klart det är tråkigt när en moderat lämnar oss för något annan. Jag är lite förvånad också. Vill man ha mer moderat politik, ska man inte rösta på ett bidragsparti, säger hon.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Den moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow går över till Sverigedemokraterna.
Moderatledningen visste inte om hans beslut före en presskonferens i dag.
– Jag har inte haft ett samtal med partiledningen om detta, säger han.

Efter ett föredrag på Uppsala universitet kommenterar M-ledaren Anna Kinberg Batra avhoppet.

– Klart det är tråkigt när en moderat lämnar oss för något annan. Jag är lite förvånad också. Vill man ha mer moderat politik, ska man inte rösta på ett bidragsparti.

Uppmanar du honom att lämna sin riksdagsplats?

– Ja. Moderatväljarna som har valt oss till riksdagen vill att vi genomför moderat politik, inte ett annat partis politik. 

Anna Kinberg Batra dras med usla opinionssiffror samtidigt som Alliansen går i otakt i flera frågor. Moderatledaren håller med om att partiet har en utmaning framför sig.

– Det finns ett missnöje med vart Sverige är på väg som vi ännu inte har fångat. Men vill man leda Sverige i en annan riktning, ha en bättre jobbpolitik eller minska utanförskapet, då är det oss man måste rösta på.

Anna Kinberg Batra säger sig vara förvånad av avhoppet, men hävdar inte att det är ett underbetyg till henne som partiledare.

– Vill man byta till något annat, då får man själv förklara det. Vi vill se en gemensam alliansbudget, därför är jag förvånad att han väljer att lämna, säger Anna Kinberg Batra.

Jessica Polfjärd, Moderaternas gruppledare i riksdagen, är starkt kritisk till att Patrick Reslow signalerat att han tänker sitta kvar i riksdagen.

– Det är respektlöst gentemot väljarna. Det är moderater som har gett honom förtroende i Sveriges riksdag. Det är inte ärligt, det är inte uppriktigt - är man rakryggad avsäger man sig sin riksdagsplats, säger Jessica Polfjärd.

Statsminister Stefan Löfven, S, säger till TT att det inte är första gången i historien som någon byter parti.

– Men jag tycker samtidigt att det är ett litet kvitto på det Moderaterna har gett sig in på, att normalisera Sverigedemokraterna litet till. Och för Sverigedemokraternas del är det uppenbart att de gärna vill tvätta bort den stämpel som de har, den bakgrund som de har. Det är ett parti med nazistiska rötter, det är ett rasistiskt parti.

LÄS OCKSÅ: Så blir Sverige 2028 – om SD har makten
Publisert:

LÄS VIDARE