Manchesterpolisen: Utreder ett nätverk

Uppdaterad 2017-10-24 | Publicerad 2017-05-24

MANCHESTER/STOCKHOLM. Polischef Ian Hopkins uppger att myndigheterna är säkra på att det finns fler inblandade i terrordådet:

– Det är tydligt att det är ett nätverk vi utreder, säger han på en presskonferens.

Samtidigt befaras bombmakaren vara på fri fot och polisen har genomfört flera kontrollerade sprängningar av misstänkta föremål i samband med tillslag.

På en presskonferens vid 16-tiden, svensk tid, så bekräftar polischef Ian Hopkins att det är totalt fyra frihetsberövade i utredningen.

Han säger samtidigt att myndigheterna nu är övertygade om att det är fler personer inblandade i terrordådet som krävt minst 22 människoliv.

– Det är tydligt att det är ett nätverk vi utreder, säger Ian Hopkins.

Senare på onsdagskvällen uppger Independent att polisen under dagens räder hittat ytterligare minst en misstänkt bomb. Den ska ha detonerats under kontrollerade former.

Under sin presskonferens vid 16-tiden uppgav Ian Hopkins också att en kontrollerad explosion genomförts utan att kommentera det närmare.

Tidigt på torsdagsmorgonen slog polisen till mot en adress i området Moss Side i Manchester. Detta enligt ett uttalande på Twitter vid 03.36. I samband med räden genomfördes en kontrollerad sprängning, oklart av vad.

Sju gripna i England

Independents källor inom den brittiska säkerhetstjänsten uppger att det ”sannolikt kan finns fler bomber som inte hittats”. Enligt tidningen befarar myndigheterna att dådet vid arenan var en del i en större attack planerad av ett terrornätverk.

Källorna uppger att det kommer genomföras ytterligare gripanden i och omkring Manchester. Totalt har det gripits sju personer i Manchester efter dådet, sex män och en kvinna. Även Salman Abedis bror och far i Libyen har under onsdagen gripits.

Kort efter attacken höjde brittiska myndigheter terrorhotnivån till den högsta – kritiskt. Det innebär att de befarar att finns en ”överhängande risk” för fler dåd.

Enligt BBC:s säkerhetskorrespondent Frank Gardners uppgifter arbetar utredarna efter teorin att någon annan än Abedi satte ihop de dödliga komponenterna.

Och poliskällor säger till Manchester Evening News att de tror att bombmakaren är på fri fot – och de befarar att denne kan slå till igen.

– Skälet till att vi gått till kritisk hotnivå är att han fortfarande finns där ute och rädslan att han kommer slå till igen innan de kan fångas, säger en källa till Manchester Evening News.

Sedan tidigare har även Englands inrikesminister Amber Rudd uttalat sig om att den misstänkte terroristen sannolikt fick hjälp att utföra attentatet.

Uppgifter: Bombmakaren kan vara på fri fot

Andy Burnham, borgmästare i Manchester, har också kommenterat uppgifterna:

– Bevisen indikerar att det inte rör sig om en attack utförd av en ensamvarg, säger han enligt Guardian.

Aftonbladets reporter Oskar Forsberg befann sig under onsdagen utanför en av de adresser som polis och militär slagit till vid.

– Enligt vittnen kom de hit och slog sönder dörren med en murbräcka. Det var tungt beväpnad polis och man tog sig snabbt in och snabbt ut, säger han.

Enligt vittnesuppgifter verkar det som att vissa fynd tagits i beslag.

– Enligt ett vittne bar man ut en silverfärgad väska från fastigheten, säger Oskar Forsberg.

”Två bröder gripna”

Vid 14.30-tiden befann sig polisen fortfarande vid platsen. Flera poliser vaktade entrén till huset där flera studenter uppges bo. Vissa av lägenheterna ska även finnas tillgängliga att hyra via Airbnb.


LIVERAPPORTERING – SENASTE NYTT OM TERRORDÅDET:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.