James Mattis om Nordkorea: ”Krig vore katastrofalt”

1 av 3

avOskar Forsberg

NYHETER

Nordkorea fortsätter att provskjuta ballistiska missiler och amerikanska myndigheter oroas över utvecklingen

Försvarsministern James Mattis varnade i tv för att ett krig med den kommunistiska staten vore ”katastrofalt”.

– Det skulle förmodligen bli de värsta striderna någonsin, sa han i intervjun som sändes i CBS.

Under söndagen ställde USA:s försvarsminister upp i en lång intervju i tv-kanalen CBS. Intervjun som sändes i programmet ”Face the nation” handlade mycket om Nordkorea.

– Sanningen är att det skulle bli ett katastrofalt krig om vi inte lyckas lösa det här diplomatiskt, sa James Mattis och fortsatte:

– Den här regimen är ett hot i regionen, mot Japan och Sydkorea. Om det skulle bli krig skulle de även utgöra en fara gentemot Kina och Ryssland, sa han.

Ny provskjutning

Några timmar efter intervjun med James Mattis provsköt Kim Jong-un ytterligare en ballistisk missil. Missilen flög i omkring sex minuter innan den landade i havet i japanskt farvatten.

– Vi kan inte tolerera de här upprepade testerna från Nordkorea och vi har skickat en kraftig protest, sa Yoshihide Suga, japansk kabinettsekreterare, enligt Fox News.

Även premiärminister Shinzo Abe fördömde testet.

Söndagens test, som var den tolfte provskjutningen i år, rapporterades inte om i nordkoreanska statskontrollerade medier, enligt nyhetsbyrån AP.

Fortsätter vapenutvecklingen

Nordkorea har fortfarande inte kapacitet att attackera USA med missiler och experter anser att landet har flera år kvar innan man kan utveckla så pass kraftiga missiler.

Men varje nytt test tar dem närmare målet.

I dag har man flera missiler i sin vapenarsenal som kan träffa mål i Sydkorea och Japan och därmed också amerikanska trupper i regionen, rapporterar AP.

ARTIKELN HANDLAR OM