Lavrov om USA:s missilattack: ”Hotar världsordningen”

Ryska utrikesministern hårda ord efter mötet med Rex Tillerson

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

WASHINGTON. USA:s attack mot Syrien hotar den rådande världsordningen.

Det hävdar Sergej Lavrov efter sitt möte med Rex Tillerson.

– Vi kräver att USA undviker sådana insatser, säger den ryska utrikesministern enligt CNN.

1 av 2 | Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP
Tillerson och Lavrov skakar hand vid sitt möte.

Det ryska tonläget är fortsatt hårt mot Donald Trumps USA efter att utrikesministrarna Sergej Lavrov och Rex Tillerson möttes i Moskva i onsdags.

Under fredagen menade Lavrov att den amerikanska missilattacken på en flygbas i Syrien hotade världsordningen. Uttalandet kom under en gemensam presskonferens med de ryska, iranska och syriska utrikesministrarna.

– Vi kräver att USA respekterar en stats suveränitet och undviker sådana insatser som hotar den rådande världsordningen, sa Lavrov på fredagen, enligt CNN.

Enad front

Lavrov tillsammans med Syriens och Irans utrikesministrar Walid Moallem och Mohammad Javad Zarif fördömde det amerikanska missilanfallet och kallade det en ”uppenbar kränkning” av internationell lag, uppger nyhetsbyrån AP.

De varnade också för att fler angrepp skulle innebära: ”"allvarliga konsekvenser, inte bara för den regionala utan globala säkerheten."

Syriens utrikesminister säger att det gemensamma mötet var ett ”starkt budskap” riktat till Washington.

Kräver oberoende utredning

USA har lagt ansvaret för kemgasattacken den 4 april, som dödade ett 80-tal syrier, på den syriska regimen. Enligt Ryssland dödades de i stället av kemiska vapen från rebellernas vapenarsenal som bombades av det syriska flygvapnet.

Tillsammans krävde de tre utrikesministrarna en fristående oberoende utredning av vad som hände i den syriska Idlib-provinsen den 4 april, med experter från flera olika länder.

– Om våra amerikanska kollegor och några europeiska länder tror att de har rätt version så har de ingen anledning att vara rädda för att skapa en sådan oberoende grupp. En utredning av den här uppmärksammade incidenten måste vara transparent och inte lämna några tvivel om att någon försöker dölja något, säger Lavrov under presskonferensen enligt AP.

Publicerad:

LÄS VIDARE