Mejla

Wolfgang Hansson

Le Pen lyckades inte klå Macron i debatten

NYHETER

PARIS. Marine Le Pen var den som behövde landa ett knockoutslag eller provocera fram ett avgörande misstag hos sin motståndare.

Hon lyckades inte.

Macron framstod som lite överlägsen. Men samtidigt som mer seriös och trovärdig.

Efter svenska förhållanden var det en märklig tv-utfrågning. De två utfrågarna lät i princip kandidaterna sköta debatten själva. Le Pen och Macron talade ständigt i munnen på varandra och avbröt varandra. De förolämpade varandra och kom med påståenden om lögner utan att utfrågarna gjorde något för att reda ut begreppen.

Därför är det högst tveksamt om några väljare blev klokare över huvud taget.

De mesta svart för Le Pen

Att de två står långt ifrån varandra i nästan alla politiska frågor kan knappast ha varit någon överraskning. Det enda som förenade dem var den mörkblå färgen på deras kläder.

Debatten gav en bra bild av hur otroligt delat dagens Frankrike är där man inte ens kan enas om en verklighetsbild.

För Le Pen är det mesta svart. EU förtrycker Frankrike och storföretagen förtrycker arbetarna. Ovanpå det är landet invaderat av utlänningar som bara vill komma åt bidrag eller skada landet genom terror.

Mot det står Macrons mer optimistiska vision. Han tror på att ett enat Europa kan hjälpa Frankrike ur den ekonomiska svackan med hjälp av reformer på arbetsmarknaden.

Läxades upp

Marine Le Pen lyckades inte ens vinna debatten på ett av hennes favoritområden, kampen mot terrorismen, där hon anklagade  Macron för att vara svag. Men Macron bet ifrån på ett mer aggressivt sätt än under sina valmöten.

Personlighetsmässigt var Marine Le Pen den som visade mer humor och värme medan Macron ständigt läxade upp henne på ett inte så sällan överlägset och nästan lite arrogant sätt. Det var tydligt att han själv ser sig som oändligt mycket lämpligare för jobbet som president.

Det är en attityd som i en tät kamp kan straffa sig. Jag tänker på hur vicepresident Al Gore i den första tv-debatten mot George W Bush i valet 2000 öppet visade sitt förakt för den mer debattovane presidentsonen och gick miste om vad de flesta såg som en given seger.

Men i franska presidentvalet är det ingen jämn kamp. Macron leder överlägset i opinionsmätningarna. Även om en och annan irriterade sig på hans överlägsenhet är chansen att det ska vända valvinden i Le Pens favör liten.

Behövde vinna

Macron visade en kylig arrogans men han var samtidigt den som framstod som mer statsmannamässig. Det var nästan som att han redan var president och Le Pen var i opposition. Kanske var det den rollen hon förberedde sig för. Samtidigt överdrev hon sin ironi som ibland blev närmast flamsig.

Macron var den som talade mest om hur han ville förändra Frankrike medan Le Pen ägnade mycket av sin tid åt att ifrågasätta Macron snarare än att prata om sin egen politik.

Hon försökte sätta likhetstecken mellan honom och den sittande presidenten François Hollande, vars popularitetssiffror är extremt låga. En taktik som hon använt sig flitigt av under valrörelsen.

Macron framstod tidvis som en försvarare av det bestående men var samtidigt den som var mest konkret med vad han själv ville göra om han blev president.

Marine Le Pen hade behövt vinna överlägset. Det gjorde hon inte.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten


Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Le Pens attack: ”Du tar stöd av terrorister”

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Frankrike 2017

Fransk politik

Marine Le Pen

Emmanuel Macron

Frankrike