Véronique bestämde sig – på valdagen

HÉNIN-BEAUMONT. Véronique Barczyk hade på valdagens morgon ännu inte bestämt sig för hur hon ska rösta.

Aftonbladets team tog rygg på en vanlig väljare i Frankrikes norra hörn, där allt fler vänder sig till Marine Le Pen för att få svar på sina frågor.

– Min mamma brukar säga att man ibland måste välja mellan pest och kolera, säger Véronique.

1 av 3
Véronique Barczyk, 43, bestämde sig på valdagen: ”Det blev Emmanuel Macron”.

I småsömniga Hénin-Beaumont är det ovanligt stor aktivitet på valdagens morgon inför första omgången i det franska presidentvalet. Vid vallokalen där Nationella Frontens Marine Le Pen ska rösta är uppståndelsen – och säkerhetspådraget – stort.

Någon halvtimme innan den högerextrema kandidaten anländer till vallokalen har polis stoppat en protest av en Femen-grupp, som med grismasker och bar överkropp iscensatt en aktion mot Le Pen.

Véronique Barczyk, 43, är taxichaufför i området och har ännu på valdagens morgon inte bestämt vem hon ska lägga sin röst på.

– Vissa kandidater är jag säker att inte rösta på, jag har inte längre förtroende för François Fillon. Jag tvekar mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron. Båda har program som jag gillar men jag har också invändningar mot vissa saker. Macron vet jag inte hur han ska finansiera alla sina planer och jag gillar inte att Le Pen vägrat infinna sig vid förhör angående anklagelserna om förskingring av kampanjmedel. Dessutom är jag inte intresserad av att lämna EU, säger Véronique.

”Pest eller kolera”

Precis som många fransmän håller hon jobbfrågan högst inför valet, samt socialförsäkringen för småföretagare som hon vill se göras om.

– Vi är många som jobbar upp till sextio timmar i veckan utan att få något för det i längden, säger Véronique.

Några timmar senare har hon bestämt sig och gått till sin vallokal i Montigny en Gohelle, en grannkommun till Hénin-Beaumont.

– Det blev Emmanuel Macron. Även om jag inte gillar honom särskilt, jag tycker han är för ung och tror att han kommer att favorisera bankerna, eftersom det är en före detta bankir. Även om han är briljant är det inte säkert att han blir en bra ekonom och vi behöver framför allt bra ekonomer, så vi hoppas att det kommer att finnas andra med de kunskaperna i regeringen, säger Véronique, som till slut ändå lyssnat på ett råd – från sin mamma:

– Hon brukar säga att man måste välja mellan pest och kolera, så jag valde, säger Véronique.

Vid 20-tiden i kväll väntas den första valprognosen offentliggöra vilka två kandidater som tar sig vidare till andra omgången i det franska presidentvalet.

ARTIKELN HANDLAR OM