75-årig man svårt misshandlad av 90-åring

NYHETER

Polisen uppger att tragisk händelse inträffat på ett boende för dementa.

En 75-årig man vårdas för livshotande skador efter att ha blivit misshandlad av en medboende.

– De har stött på varandra i ett gemensamt utrymme, säger Mikael Hedström vid polisen.

Misshandeln inträffade vid 06-tiden på lördagsmorgonen.

De båda männen bor på ett boende för dementa i Gävle. Händelsen inträffade i ett gemensamt utrymme. En 90-årig man tros ha kastat och slagits med föremål och möbler mot en 75-årig man.

– Det är väldigt tragiskt. Man har upplevt det som väldigt lugnt på boendet strax före det här händer. Det vi måste få en bild av är vad som har hänt och vem kan ge oss en bild av det, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Region mitt.

Oklart händelseförlopp

Den 75-åriga mannen fördes med ambulans till Gävle sjukhus, där han vårdas för mycket allvarliga huvudskador. Han har opererats under förmiddagen, tillståndet är livshotande.

Polisen uppger att 90-åriga mannen har haft mycket svårt att redovisa händelseförloppet, på grund av sin egen demens.

– Det verkar som att han varit väldigt förvirrad, och blivit aggressiv. Det ska naturligtvis utredas vad som har skett, vi får vi avvakta tills tekniker kan redovisa vad de kommit fram till. Och också höra vad personalen har hört och sett, säger Mikael Hedström.

”Anhöriga vill ha svar”

En anmälan om synnerligen grov misshandel har upprättats. Polisen uppger att man gått mycket försiktigt fram med sitt arbete, av hänsyn till anhöriga och personal på boendet.

– Här är det ju anhöriga på båda sidor som vill ha svar om vad som hände och varför. Och företaget som har boendet lär få utreda om de kunde ha förebyggt händelsen, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen.