Coronaskräck inför spring break i USA: ”Som en orkanvarning”

Nu börjar ”spring break” för miljontals studenter i USA.

Då fruktar experter en explosionsartad coronaspridning.

– Jag liknar det vid en orkanvarning, säger Miami-Dades borgmästare Carlos Gimenez.

Över 600 personer i USA har smittats av coronaviruset – som tagit 22 liv i landet. Och när miljontals studenter har sin stora vårledighet – spring break – under andra och tredje veckan i mars ser myndigheterna en stor risk att virusets spridning ökar.

Flera universitet varnar sina elever för att åka utomlands och kallar tillbaka sina utbytesstudenter. Musikfestivaler och andra evenemang riskerar att stängas och resebolag ställer in rutter till riskområden. I det populära spring break-resmålet Miami förbereder sig myndigheterna för skolsemestern som inför en naturkatastrof.

– Jag liknar detta vid en orkanvarning, säger kommunen Miami-Dades borgmästare Carlos Gimenez till The Sun.

Han uppmanar besökare att tvätta händerna ofta, täcka för nysningar och hosta – och hålla sig på avstånd från varandra.

– En nickning är mycket bättre än ett handslag eller en puss.

Många reser till Miami under springbreak.
Många reser till Miami under springbreak.

”Skulle vara fruktansvärt”

Även nöjesparker i Florida som Disney World, Universal Studios och SeaWorld riskerar att bli centrum för masspridning. I Orlando, som var USA:s mest besökta stad med 75 miljoner turister 2018, är nöjesparkernas köer och folkmassor oundvikliga och Internationella Nöjesparkkonsultbyråns president Dennis Spiegel ser allvarligt på riskerna.

– Det är på riktigt. Det är fakta. Det är någonting vi måste hålla koll på. Vi är en plats för massorna, säger Spiegel till Orlando Sentinel.

– Om det kommer ett allvarligt utbrott i USA så kommer det, enligt mig, att ske just när nöjesparkernas högsäsong drar igång med påsk och spring break. Det skulle vara fruktansvärt. Spring break är en av de mest intensiva perioderna.

Disney World i Orlando.
Disney World i Orlando.

Anställd på Disneyland smittad

Nöjesparkerna följer myndigheternas uppdateringar och Disney World bekräftar att en handfull anställda som återvänt från i Italien satts i karantän.

En anställd på Disneyland i Paris testades på måndagen positivt för covid-19. Hälsoexperter i USA tror att viruset snart kan få samma utveckling som i Asien och Europa.

– Det är inte längre så mycket en fråga om huruvida detta kommer att hända utan snarare en fråga om exakt när det kommer att hända – och hur många människor i landet som kommer att bli svårt sjuka, säger doktor Nancy Messonnier på USA:s Center för Kontroll och Förhindrande av Sjukdomar till Orlandotidningen.

Det är inte bara skolungdomar som varnas för coronasmittan inför vårsemestern. Amerikanska myndigheter uppmanar äldre medborgare, speciellt de med hälsoproblem som utgör den stora riskzonen för att dö av viruset, att undvika stora sociala sammankomster och flygresor.

Foto av coronaviruset i mikroskop.
Foto av coronaviruset i mikroskop.

Tillverkar 4 miljoner testset

Experter har kritiserat USA för att ligga efter när det kommer till förberedelserna för en omfattande spridning av viruset. Framförallt eftersom man valt att tillverka sina egna redskap att testa viruset med i stället för att använda de som Världshälsoorganisationen WHO rekommenderat.

– Vi vet inte ännu om coronaviruset är välspritt i USA eller om det bara finns i vissa områden i landet, säger doktor William Schaffner, professor i preventiv medicin och infektionssjukdomar vid Vanderbiltuniversitetets Medicinskola i Nashville till Al Jazeera.

Enligt Anthony Fauci, chef för infektionssjukdomsenheten på Nationella Hälsoinstitutet i USA, finns på måndagen 400 000 färdiga testset i USA. I slutet av veckan kommer man ha fyra miljoner, skriver Reuters.

Kan ha funnits i USA i sex veckor

USA:s första dödsfall kom den 29 februari. Men experter fruktar även att viruset redan funnits i landet så länge som sex veckor och spridit sig till hundratals amerikaner, skriver New York Times.

Forskare som analyserat den genetiska uppbyggnaden i ett fall i delstaten Washington som upptäcktes i fredags menar att det är så likt en smittad patient som man upptäckte i området den 20 januari att viruset kan ha cirkulerat i Washington sedan dess. I så fall skulle mellan 150 och 1 500 personer kunna ha smittats. Att 17 av landets 22 dödsfall registrerats i området King County i Washington skulle kunna stödja forskarnas teori.

– Det är extremt osannolikt att två virus som kommer utifrån till USA oberoende av varandra skulle hamna i samma geografiska område och vara genetiskt besläktade om de inte vore sammanslutna, säger Amdrew Rambaut, professor i molekylär evolution vid Edinburghs Universitet, om teorin.

Trump ställer inte in

Amerikanska tv-kanalen CNN har börjat kalla coronautbrottet för en pandemi innan WHO gjort det eftersom man menar att kriterierna – ett dödligt virus som sprids från person till person över hela världen – mötts.

– Jag tycker att vi är där, säger Marc Lipsitch, epidemiolog på Harvard, till CNN.

– En epidemi som på flera olika platser påverkar ett stort antal människor är det grundläggande. Och jag skulle vilja tillägga att det inte är under kontroll på någon av dessa platser.

President Donald Trump sa i helgen att han kommer att fortsätta sin valkampanj som på vissa håll drar uppemot 20 000 personer. Inte heller demokratkandidaterna Bernie Sanders och Joe Biden har ställt in några av sina kampanjevenemang.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE